17.02.2022. u 16:47

Je li ijedan rat krenuo u srijedu? Sigurno ima takvih, no, vojni stručnjaci vele da oni iznenadni, neočekivani napadi obično kreću – vikendom, kad je najizglednije protivnika zateći nespremnog, na krivoj nozi, na roštilju, uz pivo ili rakiju. Ili nakon seksa. No, kao što to jednom reče najbolji Staljinov učenik: Nije to neki zakon pa da ga se držiš kao pijan plota. Ili nešto slično tome. Hitler je, recimo, Poljsku napao u petak, 1. rujna 1939., tjedan nakon što je sa Staljinom bratski utanačio invaziju na tu zemlju i njezinu podjelu.

Staljin je pak mudro pričekao još dva tjedna, do nedjelje, 17. rujna 1939., kako bi s istoka napao Poljsku, a nakon što su je pregazile, Hitlerove i Staljinove trupe održavale su zajedničke vojne parade. Hitler je pak također pričekao do jedne druge lijepe nedjelje, 22. lipnja 1941., prije no što je svojem iznenađenom baćuški Staljinu zabio nož u leđa i pokrenuo operaciju Barbarossa.

No, dok je svjetski poredak još bio na snazi, čak ni Hitler nije napao Poljsku bez izgovora, za to je poslužio niz namještenih incidenata. Sve je počelo kad su njemački diverzanti u poljskim uniformama dobili kodnu poruku “Baka je umrla”. To je zapravo rečenica kojom je 31. kolovoza 1939. počeo II Svjetski rat! Barem u Europi. Ako vas slučajno zanima, bio je to četvrtak. No, neki će reći da je najveće svjetsko krvoproliće počelo pune dvije godine prije toga, 7. srpnja 1937., kad su armije japanskog imperatora započele invaziju na Kinu. Čak i ako vas ne zanima koji je bio dan, reći ću vam: bila je to – srijeda.

Dok se navodno dio ruskih snaga povlači u vojarne, ruski mediji koriste prigodu slatko ismijati Zapad koji danima najavljuje ruski napad u srijedu. Sam Putin ruga se pitajući je li Zelenski navio sat kako ne bi prespavao invaziju. No, i sam Zelenski se rugao takvim predskazanjima. Za njega, rat ni ne može sad početi, kad je počeo još 2014. i zapravo nikad nije ni završio.

Znači li to da je igrokaz s “vojnim vježbama” gotov, da će se Putin zadovoljiti percepcijom da je sve bio samo njegov blef na koji je Zapad naivno nasjeo? To bi tek bilo naivno. Jer, nijedan od javno proklamiranih ciljeva Putin zapravo nije ostvario. Ukrajina nije ni bila pred ulaskom u NATO, a od Washingtona i Bruxellesa dobio je odbijenicu na sve zahtjeve da se NATO vrati na “početne položaje”. Unatoč očekivanju da će produbiti pukotine između Njemačke, Francuske i SAD-a, Putin je svojim ratnim igrama zapravo dao novi smisao i opravdao postojanje NATO-a te mu pomaže da se oporavi od “moždanog udara”.

Prosječan ruski Rus ipak ne bi opravdao neisprovocirani opći napad na Ukrajinu, koju i dalje doživljava kao bratsku zemlju. Putin za otvorenu invaziju ne traži faktor iznenađenja, već casus belli koji će biti koliko-toliko uvjerljiv barem u Rusiji, u kojoj on kontrolira sve ključne medije. Otprilike kao što su Bush i Blair drsko izmislili da je Sadamovo kemijsko oružje prijetnja svjetskoj sigurnosti, zatim napali Irak te kerozinom gasili gotovo cijeli arapski svijet.

No, ruski mediji, a ne zapadni su zapravo oni koji su već priredili teren za invaziju, pumpajući rusku javnost opravdanjima za intervenciju. U moskovskoj Pravdi danima se objavljuju različiti scenariji. Jedan od njih potvrđuje se već ovog tjedna, jer ruska Duma priprema se priznati “neovisne” republike Donjeck i Luhansk, čime će sporazum iz Minska postati potpuno passé. Nakon toga, bit će dovoljno inscenirati neki krvavi incident kao opravdanje za otvoreni ulazak ruskih tenkova te aneksiju područja na kojem svi već imaju rusko državljanstvo. Putinov ukrajinski recept u suštini se ne razlikuje previše od Miloševićevog krajinskog.

– Rusija će odgovoriti ako Ukrajinci počnu ubijati ruske državljane bilo gdje, pa tako i na istoku Ukrajine, znakovito je upozorio ruski veleposlanik u Bruxellesu dan prije lažnog Dana D. To je ključni element scenarija, kojeg su Ukrajinci svjesni, pa ovih dana najviše vježbaju odgovor na moguće unutarnje prijetnje, sabotaže i diverzije, koje oni vjerojatno neće moći spriječiti ako Putin doista pošalje poruku: Babuška je umrla!

Kronično nepovjerenje na ovim prostorima pitanje je zdravog instinkta za preživljavanje. Dakle, ako tražimo koji je nakon ove srijede Putinu sljedeći najbolji mogući dan za napad, odgovor bi mogao biti: Dan poslije. Nijedan. Ili bilo koji drugi. A možda pak ponovno baš ona iduća srijeda – dok se još uvijek svi zabavljaju oko Putinovog “blefa”. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije