03.04.2024. u 16:26

Lot bijaše Abrahamov bratić. Otac mu se zvao Haran (Post 11, 27). Pošao je s Abrahamom iz svoga zavičaja u Kannan. Lot bijaše s Abrahamom kad se vratio iz Egipta u mjesto između Betela i Aja. Vratio se Abraham na mjesto gdje je bio postavio žrtvenik. Obojica su bila bogata. Posebno su imali puno životinja, osobito ovaca i goveda. Kako nije bilo dovoljno ispaše za toliki broj ovaca i goveda, nastala je svađa između njihovih pastira: "Svađa je nastajala između pastira stoke Abrahamove i pastira stoke Lotove" (Post 13, 7). Abraham je stariji i iskusniji. Kad je uvidio da nastaju svađe između njegovih pastira, pozvao je svoga nećaka Lota na razgovor. Predložio mu je: "Neka ne bude svađe između mene i tebe, između pastira mojih i tvojih - ta mi smo braća. Nije li sva zemlja pred tobom? Odvoji se od mene! Kreneš li ti nalijevo, ja ću nadesno; ako ćeš ti nadesno, ja ću nalijevo" (Post 13, 8-9). Lot je dobro promotrio područje. Izabrao je Jordansku dolinu i otišao na istok. Išao je sa svojim stadima do Sodome. Stanovnici Sodome bili su na zlu glasu.

Bog se obraća Abrahamu. Traži od njega da pogleda i razgleda na sve četiri strane zemlju koja mu je ostala nakon što je Lot izabrao sebi istočni dio. Bog obećava Abrahamu svu zemlju koju može vidjeti. Zatim mu govori kako će njegovo potomstvo biti brojno kao prah na zemlji. Bit će nebrojivo. Abraham se nastanio kod hrasta Mamre u Hebronu. Prvo što je učinio, podigao je Gospodinu žrtvenik. Tu je bilo neko svetište i prije useljenja Izraelaca.

Pljačkaši su orobili Sodomu, pokrali blago te zarobili i odveli Lota. Jedan čovjek otišao je Abrahamu i javio mu što se dogodilo s njegovim bratićem Lotom. Abraham je skupio više od tri stotine svojih ratnika i krenuo osloboditi bratića Lota. Oslobodio ga je i vratio mu bogatstvo. Abraham je znao riješiti problem svađe između svojih i Lotovih ljudi. Rješavanje njihovih međusobnih svađa pokazalo se višestruko korisnim za obojicu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?