06.03.2024. u 15:43

Bog je vidio kako se ljudska pokvarenost i nepravednost širi na sve strane svijeta. Izvor pokvarenosti i nepravednosti je u ljudskoj pomisli koja je zločesta. Bog se ražalostio kad je vidio kako raste i širi se ljudska pokvarenost. Čak se i pokajao što je stvorio čovjeka. U ljutnji je rekao kako će izbrisati ljude sa zemlje. Međutim, pravedni i neporočni Noa je našao milost kod Stvoritelja. Bog govori Noi što je namijenio sa živim bićima i diktira mu detaljno što on mora učiniti kako bi se spasio od potopa koji će uslijediti.

Precizno mu je iznio mjere za korablju koju treba napraviti. U korablju treba smjestiti članove svoje obitelji i po dvoje od svih bića. Noa je poslušao i izvršio sve što mu je Bog naredio. Četrdeset dana i četrdeset noći padala je snažna kiša. Voda je potopila brda. Iznad brda bilo je voda visoka petnaest lakata. Noina korablja je plovila mirno. Ni veliki valovi nisu je oštetili. Poplava je trajala sto i pedeset dana. Korablja je konačno pristala uz brda Ararata (Post 8, 4).

Nao je puštao goluba i golubicu iz korablje da vidi hoće li se vratiti ili će ostati na kopnu. Golub i prva golubica su se odmah vratili. Nakon sedam dana golubica je donijela u kljunu svježi maslinov list. A četvrti put pustio je golubica koje se nije vratila. Pronašla je mjesto na kopnu. Kad su se vode povukle, Gospodin reče Noi da svi iziđu iz korablje. U znak zahvalnosti Noa je prinio Bogu žrtvu paljenicu. Bogu se dopala Noina zahvalnost.

Zato Bog reče: “Nikada više neću zemlju u propast strovaliti zbog čovjek, ta čovjekove su misli opake od njegova početka; niti ću ikad više uništiti sva života stvorenja, kako sam učinio. Sve dok zemlje bude, sjetve, žetve, studeni, vrućine, ljeta, zime, dana, noći nikada prestati neće” (Post 8,21-22). Bog blagoslovi Nou i njegove sinove i reče im: “Plodite se i množite i zemlju napučite!” (Post 9,1). Bog omogućuje ljudima novi početak. Sa svim živim bićima Bog sklopi savez kako više nikad neće biti potopa. Nakon potopa Noa se bavio vinogradarstvom. Jedanput se opio. Njegov sin Ham razgolitio ga je. Noa je prokleo sina Hama i njegovo potomstvo, a blagoslovio sinove Šema i Jafeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?