22.09.2022. u 13:22

Putin se plaši reakcije javnosti u slučaju pune mobilizacije. I najava djelomične mobilizacije potaknula je novi egzodus...

Od potpuno iracionalnog čelnika, koji je posljednjih mjeseci donio toliko iracionalnih odluka – među kojima je ona suluda o potpuno neizazvanoj i nelegalnoj invaziji na susjednu zemlju, Ukrajinu, svakako najvažnija i najdalekosežnija – neopravdano je očekivati racionalnost. Tako je od ruskog predsjednika Vladimira Putina sada iluzorno očekivati da će na dramatičan vojni poraz što ga je ruska vojska posljednjih dana doživjela u Ukrajini reagirati razumno. U svom dugoočekivanom obraćanju naciji Putin je u jednom dahu najavio provođenje djelomične mobilizacije, podržao provedbu referenduma na okupiranim područjima Ukrajine i optužio Zapad da želi uništiti Rusiju, čime je pokazao da nije u stanju racionalno odgovoriti na vojni neuspjeh svoje invazije na Ukrajinu, što uopće ne iznenađuje s obzirom na to da priznanje neuspjeha podrazumijeva njegovu političku, a možda i fizičku smrt. Zato je kremaljski autokrat odlukom o djelomičnoj mobilizaciji odlučio na vojni poraz (koji svjedoči o potpunom kolapsu Putinove invazije što će zasigurno imati duboke posljedice na ruske vojne i političke strukture) odgovoriti daljnjom eskalacijom rata i pritom zaprijetiti Zapadu nuklearnim oružjem, uz patološku napomenu da misli ozbiljno i da ne blefira.

Putin pritom tvrdi da je Rusija žrtva agresije Zapada, zbog koje je i morao narediti djelomičnu mobilizaciju, iako je, naravno, istina sasvim drukčija. No ako je istina da Rusiju u ovom trenutku egzistencijalno ugrožava Zapad, koji, kako tvrdi Putin, navodno želi "oslabiti, podijeliti i uništiti" Rusiju, zašto onda nije naredio punu mobilizaciju, koja bi jedino opravdavala tezu o agresiji Zapada na Rusiju? Jer ako Rusiji doista prijeti uništenje, onda bi puna mobilizacija bila jedina ispravna odluka. Jasno je, međutim, da se Putin plaši reakcije javnosti u slučaju pune mobilizacije, a to je vjerojatno i razlog zbog kojeg je obraćanje toliko kasnilo i zašto ga je Putin morao odgađati. Iako bi vjerojatno samo puna mobilizacija mogla riješiti probleme s kojima se suočavaju Putinove agresorske snage u Ukrajini, već je i najava djelomične, ograničene mobilizacije potaknula novi egzodus ruskih mladića iz zemlje, što svjedoči o tome da bi se Putinov rat protiv Ukrajine uskoro mogao vratiti tamo odakle je sve krenulo, u Rusiju i na ulice ruskih gradova. A to za Putina predstavlja najgoru noćnu moru.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije