26.04.2023. u 16:39

Prorok Elizej bio je Ilijin učenik. Isus spominje proroke Iliju i Elizeja u svojoj homiliji koju je održao u nazaretskoj sinagogi (Usp. Lk 4, 4-30). U Knjizi Sirahovoj o Elizeju piše: "Kad je vihor zastro Iliju, napuni se duhom njegovim Elizej: za života ga ni jedan vladar ne mogaše pobijediti i nitko ga ne mogaše podjarmiti. Ništa mu ne bijaše teško i iz groba mu je tijelo prorokovalo. Za života je čudesa činio, a u smrti svojoj djela divotna" (Sir 48, 12-15).

Prije nego što ga je Ilija napustio, od njega je zatražio: "Neka mi u dio padne obilje tvoga duha" (2 Kr 2,9). Elizejeva čudesa zapisana su u Drugoj knjizi o kraljevima. Spomenimo dva.

U Jerihonu je voda postala nečista. Ljudi su došli i zamolili Elizeja za pomoć. On je zatražio da mu donesu soli u zdjeli. Sol je ubacio u vodu na izvoru uz riječi: "Ovako govori Gospodin: Ozdravljam ovu vodu. Neće od nje više biti ni smrti ni neplodnosti." Voda je postala zdrava (Usp. 2 Kr 2, 19-22).

Vojskovođa aramejskog kralja Naaman bio je veliki ratnik. Obolio je od gube. Jednu izraelsku djevojku bijaše zarobio. Djevojku je dao svojoj supruzi za sluškinju. Djevojka je mislila da bi Naaman trebao otići u Samariju i obratiti se proroku Elizeju za ozdravljenje. Vijest je došla i do aramejskog kralja koji šalje svoga vojskovođu u Samariju. Izraelski kralj nije znao za Elizeja pa je pomislio da je dolazak bolesnog vojskovođe povod za rat. Elizej poručuje svome kralju da Naamana pošalje njemu. Zatim poruči i Naamanu, dok je išao k njemu, da se okupa u rijeci Jordanu sedam puta. Vojskovođa se naljutio na tu prorokovu poruku. Smatrao je kako su rijeke u Damasku bolje. Ipak, kralj je pristao okupati se u Jordanu. Ušao je u Jordan i sedam se puta okupao, nakon čega je ozdravio. Došao je Elizeju i ispovijedao kako nema Boga osim u Izraelu te zahvalio za dar ozdravljenja (Usp. 2 Kr 5).

Jedanput je Elizej otišao u Damask. Aramejski kralj Ben-Hadad čuo je za njegov dolazak. Kralj je bio bolestan i zato je poslao Hazaela da ode proroku i upita hoće li ozdraviti. Hazael je došao i prenio mu kraljevu poruku. Elizej je rekao kako će ozdraviti. Međutim: "I čovjek Božji uprije pogled preda se, smetan, i zaplaka" (2 Kr 8,10). Hazael ga upita zašto plače. Elizej mu odgovori kako zna sva zla koja će on, kad postane kralj, učiniti u Izraelu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?