04.08.2021. u 09:14

O Isusovu uhićenju pišu sva četvorica evanđelista: Matej 26,47-56, Marko 14,43-50, Luka 22,47-53 i Ivan 18,3-12. Isus je probudio pozaspale apostole Petra, Jakova i Ivana u Getsemaniju. Govorio im je kako je blizu njegov izdajnik apostol Juda. Dok je on izgovarao tu misao, došao je Juda s mnoštvom koje je bilo naoružano. Oni su došli na nagovor glavara svećeničkih i narodnih prvaka. Juda je s njima prije ulaska u Getsemanij dogovorio znak po kojem će prepoznati tko je Isus u noći. Juda će poljubiti Isusa. To će im biti znak koga treba uhvatiti. Juda pristupi Isusu te ga pozdravi kao svoga učitelja i poljubi. Isus ga upita: “Prijatelju, zašto si došao?” (Mt 26,50) Isus prihvaća da se vrši plan spasenja. Mnoštvo koje su poslali da uhvati Isusa pristupi k njemu i uhvatiše ga. Nisu svi koji su bili s Isusom nijemo gledali što se događa. Jedan od njih je isukao mač i udario slugu velikog svećenika. Odsjekao mu je uho. Ali Isus odmah ukori onoga koji je udario mačem: “Vrati mač svoj u korice, jer svi koji se mača hvataju od mača ginu. Ili misliš da ne mogu zamoliti Oca svojega da mi u tili čas stavi na raspolaganje više od dvanaest legija anđela (opaska: legija je bila rimska vojnička jedinica koja je imala 6000 vojnika)? Ali, kako bi se onda ispunila Pisma da tako mora biti?” (Mt 26,53-54) Isus ne želi da ga itko brani silom i oružjem. Isus se obrati onda svjetini koja ga je došla uhvatiti i odvesti u grad: “Kao na razbojnika izišli ste s mačevima i toljagama da me uhvatite.” Isus je znao kako se ispunjavaju proročka Pisma. Ostalih jedanaest apostola je pobjeglo i ostavilo Isusa.

Bibličari u Isusovu uhićenju vide njegovo dostojanstvo i način vladanja: 1. Isus ide slobodno u smrt i podučava svoje učenike kako se velike Božje stvari ne mogu definirati mačem (oružjem), 2. Isus ima moć koja nadilazi sve ljudske sile, ali je ne koristi da se ispuni Sveto pismo, 3. učenik koji ga je izdao i svećenički i narodni glavari složili su se oko njegova uhićenja i smrti, 4. Isus se ne bori protiv svjetovne moći, nego moći koja sputava čovjeka i društvo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?