Herc-iskrice

Pokušavaju bh. tronožac baciti u vatru pod bosanski lonac

Frano Vukoja
16.10.2017.
u 07:00

Ova jesen u klimatskom smislu pamtit će se i po poduljem babljem ljetu. Moguće je i rušenje temperaturnih rekorda. No, to je sve mlaka voda u odnosu na ovu jesen u političkom pogledu. Ne radi se o onoj običnoj vrućoj političkoj jeseni, već o usijanju. Nešto zbog nervoze usijanih glava na više mjesta u velikom svijetu, a nešto i zbog aktiviranja bojevih glava. Ali i nekih glavica sa dna kace.
Pa jadna Zemlja ne zna na koju bi stranu okrenula. Eskimi tvrde da se Zemlja malo “zašenula”. Bilo kako bilo, zračne mase mijenjaju smjer pa uragani, umjesto prema Americi, kreću prema Europi. A hoće li dublje u euroazijske prostore, pitanje je SAD. Ali i šire. Uzburkala se ruža političkih vjetrova, posebno na balkanskoj vjetrometini. Gdje se sukobljavaju političke zračne mase zapadne ciklone, istočnog i jugoistočne vrtloga. A tu su i domaći vjetrovi, bure, košave…
BiH u tom geostrateškom kovitlacu indikator je stanja. Nadamo se da neće biti i katalizator, kao prije stotinjak godina. U Daytonu je država triju konstitutivnih naroda sastavljena od dvije bliznakinje - jedne republike (pretežito srpske) i jedne federacije (u velikoj mjeri bošnjačke). Bliznakinje su dvojajčane, što nema neke veze sa zasjedanjem u Jajcu prije 74 godine. Za stručnjake teorije države i prava daytonska BiH bila je nešto posve novo jer nisu poznavali tako ustrojenu državu. Puno toga u vezi s tim podsjeća na duhovitu pitalicu:
- Kakva je razlika između vode i blizanaca?
- Voda je H2O, a blizanci su OHO2 - glasi odgovor.
Nadamo se da s daytonskim blizancima neće biti kao s blizancima u New Yorku. Valja sve učiniti da prevlada razum i da se donese razumno rješenje za budući ustroj BiH. Valjalo bi početi od izmjena Izbornog zakona, koje bi jamčile pravičnu zastupljenost konstitutivnih naroda u tijelima vlasti. No, bošnjačka strana nudi “rješenje” koje je već osporio Ustavni sud BiH. Za neke u BiH bosanski je lonac jedini sud do kojeg se treba držati. I ne samo to, pokušavaju bh. tronožac baciti u vatru pod taj bosanski lonac?!
U Sarajevu su uporni u tome kako treba ukinuti Republiku Srpsku, a onda uslijedi tuk na utuk pa u Banjoj Luci traže osnivanje srpske županije u Federaciji BiH. A u Sarajevu bi ukinuli i postojeće županije i entitete. Pa se u Banjoj Luci osvećuju i kažu da su zbog te politike primorani na odcjepljenje od zemljice Bosne i Zemlje Humske, to jest Hercegovine. Erdogan kaže da BiH ne smije nitko da bije, a onda Banja Luka zatraži pomoć tete Rusije i seke Srbije. Pa bh. Hrvati vape za podrškom Zapada. Vjerujemo da je posebno priznanje “Zlatni most” za povezivanje Njemačke i BiH Draganu Čoviću na Gospodarskom forumu u Stuttgartu dobar znak.
Kako stvari trenutačno stoje, nitko još od ozbiljnijih svjetskih institucija političke moći ne želi ozbiljno u svoje ruke uzeti vrući krumpir iz bosanskog lonca. Svi još pušu na hladno, a neki s istoka i jugoistoka čekaju da se malo ohladi i - pojedu ga za doručak. Ne računajući na to da bi im mogao zastati u grlu.
Bh. brod na plovidbi prema Europi samo što ne potone, a odgovorni za to vode brigu o visini mosta u drugoj državi. Pa sve podsjeća na nezgodnu zgodu između Muje i Hase na čamcu koji je počeo puštati vodu. Haso viknu:
- Mujo, ovo više nije šega, čamac pušta vodu, veslaj natrag, utopit ćemo se!
- Ne boj se, nema šanse da se utopimo u ovako plitkom čamcu - zaključi Mujo.
Nadamo se da prebacivanje vrućeg bh. krumpira iz ruke u ruku neće biti kao s buketom jedne popularne odbojkašice kad se udavala. Kad je mlada bacala buket, njezine suigračice tri sata nisu dale da buket padne na pod. Ni jednoj se od zgodnih odbojkašica nije baš žurilo s udajom. No, dvojbe pojedinih struktura BiH oko budućeg održivog braka države triju konstitutivnih naroda podsjećaju na razgovor ugodni između jednog uglađenog, uspješnog gospodina i dokone dame.
- Vi meni jako nalikujete na moga trećeg muža - reče dokona dama uglađenom, uspješnom gospodinu.
- Pa koliko ste se puta udavali? - upita je gospodin.
- Dva puta - objasni mu dama. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?