29.11.2023. u 16:09

Jair bijaše nadstojnik sinagoge u Kafarnaumu. Kći mu se razboljela. Zabrinuti otac Jair čuo je da je Isus na Genezaretskom jezeru (moru). Došao je do Isusa i zamolio ga: “Kćerkica mi je na umoru. Dođi i stavi na nju ruke da ozdravi i poživi” (Mk 5, 23). Isus je pažljivo saslušao Jaira. Razumio je njegovu bol. Pošao je Isus s Jairom. Pošlo je mnoštvo ljudi za njima dvojicom. Mnoštvo se guralo. U tom mnoštvu bila je jedna žena koja je čak dvanaest godina bolovala. Nikako nije mogla doći do lijeka. Govorila je sama sebi - ako dotakne Isusa, da bi mogla ozdraviti. Potrudila se i došla do Isusa. U tom mnoštvu pružila je ruku i dotaknula se Isusova ogrtača. Odmah je osjetila kako je ozdravila. I Isus je osjetio kako ga se netko dotaknuo i ozdravio. Upitao je mnoštvo tko je ozdravio. Čuli su Isusovo pitanje i njegovi učenici. Začudili su se da to pita. Tko će znati u tolikom mnoštvu tko ga se dotaknuo. Međutim, Isus nije odustao, nego se potrudio saznati tko je ozdravio. Žena koja je ozdravila smogla je snage, stala je pred Isusa i kazala mu sve. Isus joj reče: “Kćeri, vjera te je tvoja spasila! Idi u miru i budi zdrava od svoje bolesti” (Mk 5, 34).

Dok je Isus razgovarao sa ženom koja je ozdravila došli su neki iz Jairove kuće i rekli mu tužnu vijest. Kći mu je umrla. Zatim ga zamoliše da Isusa više ne muči. Isus je čuo razgovor između Jaira i onih koji su došli iz njegove kuće. Zatim reče Jairu: “Ne boj se! Samo vjeruj” (Mk 5, 37). Isusa su pratili Petar, Jakov i Ivan. I u Jairovoj kući bilo je meteži. Neki su plakali, a drugi su žestoko naricali (Mk 5, 38). Isus ih upita: “Zašto bučite i plačete. Dijete nije umrlo, već spava” (Mt 5, 39). Kad su čuli te njegove riječi, počeli su ga ismijavati. Isus izbaci iz kuće sve osim uplakane majke te uđoše on i njegova tri učenika u prostoriju u kojoj je bila pokojnica. Isus uze Jairovu mrvu kćer za ruku i reče: “Talitha Kum”, tj. “Djevojčice, zapovijedam ti, ustani” (Mk 5, 41). Djevojčica ustade i poče polako hodati. Svi koji su je vidjeli ostali su izvan sebe. Isus im naredi da ne razglašavaju taj događaj. Zatim reče da daju djevojčici jesti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?