23.11.2022. u 11:27

Ovo je svakako jedinstvena situacija, iz koje možemo izvući važnu pouku. U trenutku kada se Ukrajinci doslovce bore za vlastiti opstanak, suočeni s brutalnom ruskom agresijom i namjernim uništavanjem civilne infrastrukture, ukrajinske vlasti prikupile su političku volju pozivajući mađarskog veleposlanika kako bi mu uputile prosvjed zbog toga što se mađarski premijer Viktor Orbán pojavio na nekoj nogometnoj utakmici ogrnut šalom na kojem je i karta velike Mađarske. Ukrajinci su, posve logično i opravdano, zatražili Orbánovu ispriku i potvrdu da Mađari nemaju teritorijalne pretenzije prema ukrajinskom teritoriju, s obzirom na to da Orbánova velika Mađarska obuhvaća i dijelove današnje Ukrajine, poručujući pritom da promicanje revizionističkih ideja u Mađarskoj ne pridonosi razvoju ukrajinsko-mađarskih odnosa i nije u skladu s načelima europske politike.

Međutim, Orbánova karta velike Mađarske ne obuhvaća samo dijelove Ukrajine nego i Hrvatske, Slovenije, Austrije, Slovačke, Rumunjske i Srbije, a hrvatske vlasti, premda, srećom, nisu suočene s egzistencijalnom prijetnjom kao ukrajinske, dosad nisu smatrale potrebnim reagirati iako je u međuvremenu prosvjedovala i Rumunjska, čije je ministarstvo vanjskih poslova također ocijenilo da je riječ o revizionističkoj provokaciji, a Orbánov šal izazvao je i burne reakcije u Vojvodini, gdje je dužnosnik tamošnje Lige socijaldemokrata Aleksandar Marton pozvao čelnika Saveza vojvođanskih Mađara Balinta Pasztora da iskoristi svoje veze i nagovori Orbána da odustane od nošenja spornog šala u javnosti.

Što se Hrvatske tiče, reakcija predsjednika Zorana Milanovića ovaj put zorno oslikava svu bijedu i nedosljednost hrvatske politike prema Mađarskoj i Orbánovim provokacijama. Iako je riječ o kontinuiranim Orbánovim provokacijama, koje su zbog važnosti Trianona u Orbánovu nacionalističkom programu puno više od obične provokacije, Milanović se na to samo nasmijao, smatrajući da tome ne treba pridavati posebnu pozornost, dok premijer Andrej Plenković načelno smatra da su bilo kakve teritorijalne pretenzije "apsolutno neprihvatljive". Iako se čini da je premijer ovaj put nešto odgovorniji od predsjednika, ne treba brzati sa zaključcima. Kada je prošle ili pretprošle godine Orbán provocirao objavivši kartu velike Mađarske uz čestitku maturantima na Facebooku, Orbánu je odgovorio samo Milanović, dok je Plenković tada šutke prešao protiv kartomanije mađarskog premijera, u skladu s tadašnjim političkim trenutkom. Drugim riječima, samo je nedosljednost ovdje stalna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?