15.11.2023. u 15:32

Biblijski proroci su osobe koje je Bog pozvao i poslao da govore u Njegovo ime. Obično navodimo četiri velika i dvanaest malih proroka jer oni imaju svoje knjige. Zacijelo i oni koji nisu čitali Bibliju znaju za Iliju i Elizeja. Manje se spominju proročice, kao što su Mirjam, Debora, Hulda, Ana... Među četvoricu velikih proroka uvršten je Daniel. Knjiga proroka Daniela je apokaliptički spis. Smisao tih spisa bio je osmisliti povijesna zbivanja.

U trinaestom poglavlju govori se o Danielovu izbavljanju Suzane koju su dvojica staraca lažno optužila. Suzana je bila odgojena po Mojsijevu zakonu. Bijaše lijepa i bogobojazna. Udala se za Jojakima. Jojakim bijaše bogat čovjek. U njihovo vrijeme izabrana su dvojica starijih sudaca koja su bila na neki način upravljači naroda u Babilonu. Obojica su poželjela Suzanu. Dok bi ona šetala svojim vrtom potajice su je promatrala. Jedan drugome priznali su pohotu. Čekali su zgodan dan kad bi je prisilili da im se poda. Ušli su u njezin vrt te, kad su vidjeli da je ostala sama, prišli su joj. Zatražili su uz prijetnju da im se poda. Ako odbije, oni će je optužiti kako je bila s nekim mladićem koji je pobjegao. Suzana jecajući reče: “Odasvud sam pritisnuta: učinim li to, smrt me čeka; ne učinim li, neću vam ruci umaći. Milije mi je da nedužna padnem u vaše ruke nego da sagriješim pred Gospodinom” (Dn 13, 22-23). Starci su optužili Suzanu. Kod njezine kuće skupila se njezina obitelj, rodbina, narod i ona dvojca sudaca: “Svi njezini plakahu, tako i svi koji je gledahu (Dn 13,33). Ona dvojica staraca ustadoše i staviše ruke na njezinu glavu, a “ona plačući, srca zaufana u Gospoda, pogleda prema nebu (Dn 13, 34). Starci su ispričali svoju pogrešnu optužbu i osudili je na smrt. Suzana se pomoli za pomoć protiv krive optužbe. Dok su je vodili na smrt naišao je prorok Daniel. Povikao je kako on ne pristaje na njezino kamenovanje. On se obrati narodu: “Tako li ste ludi, sinovi Izraelovi? Bez istrage i bez uvida u istinu osudiste kćer Izraelovu? Vratite se u sudnicu jer ovi lažno posvjedočiše protiv nje” (Dn 13, 48-49). Vratili su se. Daniel je tražio da se starce rastavi kako se ne bi mogli dogovarati. Ispitao ih je pojedinačno i dokazao da su lagali. Pohotne lažne stare suce su pogubili. Danijel je spasio Suzanu od lažne optužbe i smrti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?