05.05.2021. u 09:56

Kad čitamo Bibliju, uočavamo kako su Izraelci vodili računa o rodoslovlju. Nama ponekad izgleda dosadno čitati ta duga rodoslovlja, posebno devet prvih poglavlja Prve knjige Ljetopisa. Međutim, za njih je to bilo vrlo važno. Oni su podijelili svoje državljane na dvije skupine: domoroce i pridošlice. Domoroci su bili Abrahamovo potomstvo, a stranci - pridošlice bili su ostali koji su živjeli na prostoru Izraela i uključivali se u život. Kako se dokazuje pripadnost hebrejskom narodu: dokazuje se po majci i obrezanju.

Društvo je funkcioniralo po određenim zakonima. Tako su postojali i financijski zakoni. Adalbert Rebić u Biblijskim starinama piše kako je u 19. st. prije Krista u Uru bio zakon o porezu. I u starom Izraelu bili su zakoni o porezu. Bila su dva poreza: građanski i vjerski. Građanski prihodi bili su dvojaki: redoviti i izvanredni. U redoviti građanski porez spadale su i carine. Država je davala dopuštenje tko će ubirati poreze i carinu. Poreznici i carinici napravili su društvo kako bi uspješnije obavljali taj posao i što više zarađivali. Što se tiče održavanja hrama i svećeništva, bilo je određeno da se plaća, između ostalog, trećina šekela po osobi. U Knjizi izlaska piše kako je bilo određeno pola šekela. Tijekom povijesti mijenjao se i novac. Izraelski novac bio je šekel. Babilonci su svoj novac nazivali mina. Stater je bio jedan od grčkih novaca. Srebrni stater vrijedio je 4 antičke drahme, a zlatni 20 drahmi. Evanđelist Matej navodi u sedamnaestom poglavlju kako su Petru pristupili hramski poreznici u Kafaranaumu. Zanimalo ih je plaća li Isus hramski porez. Petar odgovara kratko i jasno - da Isus plaća hramski porez. Kad su ušli u kuću, Isus upita Petra Šimuna: “Što ti se čini, Šimune, od koga zemaljski kraljevi ubiru carine i porez? Od svojih sinova ili tuđih?” (Mt 17,25) Petar je odgovorio od tuđinskih. Isus i Petar nisu bili tuđinci. Ali Isus ne želi sablazniti hramske poreznike. Zato posla Petra uloviti ribu u Genezaretskom jezeru. Reče mu kako će u prvoj ribi koju uhvati pronaći stater. Tim staterom Petar je platio hramski porez za Isusa i za sebe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?