02.05.2020. u 10:22

Sutra je 4. uskrsna (vazmena) nedjelja. Zove se Nedjelja Dobrog Pastira. Ta nedjelja Svjetski je dan molitve za duhovna zvanja. Tako će biti i sutra u svim katoličkom crkvama diljem svijeta, bez obzira na pošast korone. Molit će se za ustrajnost, dobrotu i svetost onih koji su već izabrali i žive duhovno zvanje slijedeći Krista te da Učitelj, Dobri Pastir, pozove i u ovom vremenu brojne mladiće i djevojke u to zvanje!

Papa Franjo poslao je svoju poruku za 57. svjetski dan molitve za duhovna zvanja iz crkve svetog Ivana Lateranskog 8. ožujka 2020. Istaknuo je četiri bitne riječi: bol, zahvalnost, hrabrost i hvala, koje je prošle godine uputio svećenicima.

Svake godine na svetim misama na nedjelje Dobrog Pastira čita se evanđeoski odlomak iz desetog poglavlja Ivanova evanđelja. Budući da smo sada u liturgijskoj godini A, čitaju se prvi reci tog odlomka. Isus se u svojim govorima služi slikama iz svagdašnjeg života, svoje kulture. Poznate su njegove brojne prispodobe. U ovom slučaju koristi se prispodobom ovčinjaka, ovaca i pastira. Sebe definira kao “vrata ovcama”. Tko ne ulazi u kuću na vrata, nego uskače kroz prozor ili krov, taj nije dobronamjeran. Isus kaže, tko god ne ulazi u ovčinjak na vrata, taj je došao ukrasti ovcu, koju želi zaklati. Na vrata u ovčinjak ulazi pastir, onaj koji se brine o ovcama. Ovce poznaju svoga pastira po glasu. A dobri pastir, bez obzira koliko imao ovaca, poznaje ih po imenu i kad im se obraća, zove ih imenom. Njegovi slušatelji, iako su iste kulture, nisu razumjeli ovu prispodobu. Predstavlja se ponovno: “Ja sam vrata ovcama”. Isus je primjer svim svećenicima.

Zahvalimo Bogu što u našoj mjesnoj Crkvi u BiH, unatoč svemu, postoji još lijep broj svećeničkih i redovničkih duhovnih zvanja! Međutim, odgovornost je svih nas u Crkvi da tako ostane i sljedećih godina!•

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?