27.12.2023. u 15:51

Evanđelist Luka nas izvješćuje kako je rimski upravitelj Judeje Poncije Pilat (26. - 36. poslije Krista) pozvao glavare svećeničke, članove Velikog vijeća (Sinedrij, na čelu je bio veliki svećenik) i narod te im rekao kako ne nalazi na Isusu krivnje. Njihovu optužbu da Isus potiče narod na odmetnuće odbacuje. Jasno im je rekao kako nema Isus nikakve krivnje zbog koje bi trebao biti osuđen na smrt. Kako bi ih smirio, obećao im je da će Isusa išibati i pustiti. Međutim, glavari svećenički i članovi Velikog vijeća i ostali koji su bili nazočni ne prihvaćaju Pilatov prijedlog. Traže da pusti razbojnika Barabu (Abasov sin), a Isusa smakne. Pilat je pokušao tri puta osloboditi Isusa, ali popustio je pred vikom nazočnih koji su tražili da Isusa razapne. Osudio je Isusa na smrt, i to razapinjanjem na križ na mjestu Lubanjsko (Golgota, Kalvarija, danas je to mjesto unutar bazilike Isusova groba). O suđenju Isusu pred Pilatom govorio je sv. Petar u svome govoru u Salomonovu trijemu: "… Bog otaca naših proslavi Slugu Isusa, kojega ste upravo vi predali i kojega ste se odrekli pred Pilatom kad se bio odlučio da ga oslobodi. A vi ste se odrekli Sveca i Pravednika. Tražili ste da vam se oslobodi jedan ubojica, a začetnika života ubiste" (Dj 3, 13b-15a).

Na putu do Golgote Isus je trebao sam nositi svoj križ. Nije mogao. Uhvatili su Šimuna Cirenca koji se vraćao kući iz polja. Prisilili su ga da pomogne Isusu nositi križ. Za Isusom je na križnom putu išlo mnoštvo naroda: "Za njim je išlo veliko mnoštvo ljudi i žena koje su plakale i naricale za njim" (Lk 23, 27). Isus ih je primijetio. Okrenuo se prema njima i rekao ženama: "Kćeri jeruzalemske, ne plačite toliko nada mnom koliko radije plačite nad sobom i nad djecom svojom!" (Lk 23, 28). Isus im nastavi govoriti: "Jer, evo, dolaze dani kad će se reći: 'Blago nerotkinjama! Blago utrobama koje nisu rađale i sisama koje nisu dojile! Potom će početi govoriti gorama: Padnite na nas! A brežuljcima: Pokrijte nas! Ako se, dakle, to čini zelenom drvetu, što će se dogoditi suhom?" (Lk 23, 29-31).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?