NATO desetljećima nije bio ovako živ i vitalan, a sve to zahvaljujući Putinu

25.03.2022. u 12:42

NATO savez, koji je prije samo tri godine francuski predsjednik Emmanuel Macron proglasio moždano mrtvim, desetljećima nije bio ovako živ i vitalan, a sve zahvaljujući Vladimiru Putinu i njegovoj brutalnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu, koja je i NATO savezu pružila novu priliku za djelovanje. Čelnici zemalja članica saveza okupili su se zbog rata u Ukrajini na povijesnom izvanrednom summitu u Bruxellesu, a među njima još od pada Berlinskog zida nije vladalo ovakvo jedinstvo. Kremaljski despot, koji je nelegalni napad na suverenu Ukrajinu pokušavao opravdati upravo aktivnošću NATO saveza na ruskim zapadnim granicama, izazvao je suprotan efekt ujedinivši i osnaživši ne samo NATO, nego i cijeli zapadni svijet u potpori Ukrajini, koja se ponajprije zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti Ukrajinaca, ali i zapadnim pošiljkama obrambenog protuoklopnog i protuavionskog oružja, uspješno odupire napadima najmoćnije vojne sile Europe i druge najsnažnije vojske svijeta.

Legendarni američki general i zapovjednik američkih snaga u Europi u Drugom svjetskom ratu Dwight Eisenhower, koji je kasnije postao i predsjednik Sjedinjenih Država, jednom je rekao da se nijedan rat ne odvija po planu. I Putinov rat protiv Ukrajine, koji je počeo prije točno mjesec dana, zorno potvrđuje istinitost te izjave. Kremaljski stratezi sigurno nisu planirali da invazija koja je trebala biti okončana nakon samo dva ili tri dana rušenjem “bande neonacista i narkomana” u Kijevu, kako je Putin okarakterizirao vlast u Kijevu, potraje do proljeća i početka legendarne ukrajinske rasputice, kao što nisu mogli ni zamisliti da će se zapadni svijet i njegove institucije, među njima i NATO, ujediniti u politici prema Rusiji. Putin je NATO naveo na donošenje povijesnih odluka, kao što je odluka o dodatnom ojačavanju istočnog krila, aktiviranju obrambenih planova i raspoređivanju dodatnih 40 tisuća vojnika u četiri istočne članice saveza, Slovačku, Mađarsku, Rumunjsku i Bugarsku, koje su i najugroženije, ali i poziv Kini da osudi rusku invaziju. Međutim, ključna odluka jučerašnjeg summita ipak se odnosi na nastavak slanja pomoći Ukrajincima, koji će se sami morati izboriti za svoju slobodu, a NATO će im u tome pomoći. NATO je pronašao uspješnu formulu koja osigurava potporu ukrajinskoj borbi za slobodu, ali bez izravnog miješanja u rat, s obzirom na to da bi izravna intervencija NATO-a dovela do totalnog rata i trećeg svjetskog rata, a u tom ratu ne bi bilo pobjednika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?