29.11.2020. u 09:02

Macron govori previše, voli se slušati i toliko je narcisoidan da postaje nespretan, rekao je francuski diplomat Gérard Araud. Primjerice Macronova ideja o europskoj suverenoj obrani nije dobro primljena. Uostalom francuski su se predsjednici, od De Gaullea do današnjeg, htjeli udaljiti od SAD-a.

Unutar EU mnoge zemlje više vjeruju vojnoj zaštiti koju im pruža Amerika od one koju bi im pružila Francuska na čelu europske obrane. Novi američki predsjednik Biden zasigurno će raditi na produbljivanju odnosa s Europom, što ne znači da će izbrisati pitanja s kojima je Trump “prijetio” EU. Sučeljavanja oko proizvodnje zrakoplova, oko poreza koje EU traži da plate američki divovi, odnosno društvene mreže, oko financiranja NATO-a ostaju i s Bidenom na vlasti.

Kada se gleda na to tko će najviše utjecati na američko-europske odnose, onda je u prvom planu njemačka kancelarka Merkel. Upravo je proslavila 15. godišnjicu vođenja njemačke vlade i za manje od godinu dana u Njemačkoj će se održati izbori na kojima neće biti kandidatkinja za kancelarku, ali Merkel će do tada biti ključna osoba na europskoj i svjetskoj pozornici.

Na stranu to što se od nje očekuje da “urazumi” Orbána oko veta na proračun EU za novo sedmogodišnje razdoblje i na prihvaćanje paketa Next Generation vrijednog 750 milijardi eura za poticanje izlaska iz krize uzrokovane pandemijom, već će njezino djelovanje biti ključno i u odnosima s Rusijom, Kinom… Zapravo pred Merkel je vjerojatno jedna od najtežih godina, a k tome ima problema i s predsjednicima njemačkih pokrajina oko mjera za zaustavljanje širenja koronavirusa. I nakon što je inzistirala na strožim mjerama od onih koje su namjeravali uvesti u pojedinim pokrajinama, čak 75 posto Nijemaca podupire njezino djelovanje u sučeljavanju s koronavirusom.

Je li A. Merkel sama kako su je do sada mnogi prikazivali? List Corriere della Sera u komentaru o Merkel i tome da je sama podsjeća na citat iz Shakespeareove komedije “San ljetne noći” kada Helena kaže Demetriju: “Kako možeš reći da sam sama, kada je cijeli svijet ovdje i promatra (kontemplira) me?” Dolazi godina koja će za Merkel i svijet biti ključna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?