19.06.2024. u 15:41

Netko je rekao kako mi ljudi živimo od iskrenih susreta s drugim osobama. Jakov je proračunato dva puta izigrao brata Ezava. Dao je ogladnjelom Ezavu objedovati tanjur leće, ali za prvorodstvo. Zatim, prevario je oca Izaka za blagoslov koji je trebao pripasti Ezavu, a ne njemu. Jedan od razloga što je pobjegao ujaku Labanu bila je Ezavova ljutnja. Kad je Ezav došao sebi i uvidio što mu je sve brat uradio, postao je ljutit. Zamislio je ubiti Jakova.

Gospodin reče Jakovu da se vrati u svoj kraj nakon dugogodišnjeg služenja Labanu. Jakov je pošao sa svojom obitelji i blagom u svoj zavičaj. Vratila mu se misao o bratovoj ljutnji i mržnji. Poslao je glasnike bratu Ezavu u Edomsku pustinju. Glasnici su izvijestili Ezava da se Jakov sa svojom obitelji i blagom vraća te kako Jakov smatra Ezava svojim gospodarom. Vratili se glasnici i izvijestili Jakova kako njemu ususret dolazi Ezav s četiri stotine momaka. Strah obuze Jakova. Podijelio je svoju čeljad i blago na dva dijela. Zamislio je ako jedan dio Ezav porobi, ostat će mu drugi dio. Pripremio je veliki dar bratu Ezavu. Poslao je sluge sa stadima koje je odredio darovati bratu. Više stada u razmaku su vodili prema Ezavu. Jakov je zamislio kako će darovi koje Ezav primi omekšati njegovo srce. Molio se Jakov cijelu noć Gospodinu. Sljedeće jutro Ezav i njegovi momci približili su se Jakovu. Jakov se nakloni pred bratom sedam puta. Ezav, kad je ugledao Jakova, potrči mu ususret. Zatim zagrli Jakova, poljubi ga i zaplaka (Post 33, 4). Kad se primirio, počeo je razgovarati s Jakovom. Počeo je pitanjem: "Tko su ovi s tobom?" (Post 33, 5). Jakov mu je predstavio članove svoje obitelji. Ezav nastavlja komunikaciju s novim pitanjem: "Što kaniš sa svom ovom povorkom što sam je sreo (o. p. misli na stada koja mu je Jakov poslao na dar)?" (Post 33, 8). Jakov mu tumači kako je to dar za njega jer tim darom želi dobiti njegovu naklonost. Ezav odbija dar jer ima dovoljno blaga. Jakov inzistira da primi dar: "Nemoj tako! Ako sam našao naklonost u tvojim očima, primi dar iz moje ruke; jer meni je što si me ljubazno primio kao da gledam lice Božje" (Post 33, 10).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije