28.07.2022. u 14:49

Osim tona i tona betona i čeličnih armatura, u Pelješki most ugrađene su i tri važne duhovne komponente. I to treba naglasiti, kako se te činjenice ne bi izgubile u sveopćoj radosti pri njegovu otvaranju i puštanju u promet. Most je važan infrastrukturno, prometno, geopolitički, turistički, ali i duhovno. Osjetili su to neki ljudi istančanoga duha, kada su, ničim izazvani tj. bez ikakvih ljudskih motiva za slavom i probitkom, napravili neke poteze, kao što je polaganje krunice u vrh stometarskog pilona Pelješkog mosta tijekom njegove gradnje. Ili postavljanje replika Stepinčevih anđela s jedne i s druge strane obale.

Dvojica hrvatskih inženjera, Ivica Granić i Franko Berković, vele kako se nisu javno htjeli hvaliti polaganjem krunice u vrh pilona, no kada je tu njihovu gestu Granić podijelio na Facebooku, bilo je nemoguće zaustaviti zanimanje javnosti.

"Dobro je prožeti svjetovne događaje i okolnosti koje prolazimo dodirom Neba. Meni je to lijepa simbolika", rekao nam je Granić, kojemu je, kao praktičnom vjerniku i ocu petero djece, sinula ideja da bi u most mogli dodatno "duhovno armirati" crveno-bijelom Domovinskom krunicom, darom obiteljske prijateljice, koja nije mogla ni sanjati da će upravo njezina krunica završiti na toj visini. Ta krunica, osim crveno-bijelih zrnaca koji podsjećaju na šahovnicu i državni grb, osim križa kneza Branimira na sebi ima i Gospine slike iz svih većih marijanskih svetišta u Hrvatskoj i BiH. Kolegi Beroviću predložio je da se jednoga hladnog i vjetrovitog dana popnu na sam vrh, pomole gore i stave krunicu kao "mali znak Božje prisutnosti toga što rade".

Tome malom znaku Božje prisutnosti prethodio je jedan sasvim drugi, a sinuo je kao ideja u glavi novinarke Branke Šeparović, kada je u lepoglavskoj crkvi promatrala barokne anđele na vrhu oltara i to u doba kada od mosta nije bilo ni "m" zbog političkih igara i interesnih zavrzlama. Anđeli su na oltaru upirali prstom na zemaljsku kuglu koju je u rukama držao Stvoritelj, pa ja joj je palo na um zašto ti isti anđeli prstom ne bi mogli uprijeti s Komarne i Brijeste i pridržavati tada još posve nevidljivi pelješki most. Posebice stoga što su se nalazili s druge strane zatvorskoga zida u Lepoglavi, nasuprot ćelije u kojoj je robijao blaženi kardinal Alojzije Stepinac.

Sva ta prožetost simbolikom rezultirala je postavljanjem anđela, kojima je glavna zadaća bila duhovno trasirati trasu budućega mosta i to u vrlo kompliciranom političkom vremenu, kada vizura današnjeg Pelješkog mosta nije bila niti na vidiku. Štoviše, inicijatori su poslušali duhovni savjet jednog svećenika i odmaknuli su se, kako vele, od tada postavljenih anđela, prepustivši njima da "odrade" svoj posao oko mosta.

"Ovaj most izgradila je vjera, nada i ljubav. Svugdje gdje god krenemo nailazimo na mostove kao na vječnu trajnu nezasićenu ljudsku želju da se poveže, pomiri sve što iskrsne pred našim duhom, očima i nogama da ne bude dijeljenja, protivnosti ni rastanka. Neka Isus Krist bude put u istinu do vječnog života", rekao je blagoslivljući tek otvoreni Pelješki most biskup dubrovački mons. Roko Glasnović, naglasivši kako "dok ovdje molimo Gospodina da blagoslovi sve nas, sve one koji su se trudili i ugradili sebe, u prvom redu naše pretke i branitelje koji su nam osigurali slobodu, molimo Gospodina da ovo djelo bude dar sviju nas onima koji dolaze".

"Krist, Sin Božji došao je na svijet da skupi raspršene. Što god, dakle, vodi međusobnom povezivanju ljudi, odgovara Božjoj nakani. Ono što je razdvojeno planinama, razdijeljeno vodama ili odijeljeno velikim udaljenostima spajaju novosagrađeni putovi u novosagrađena prijevozna sredstva – i mostovi", rekao je biskup Glasnović i zaokružio u duhovnu cjelinu priču o Pelješkom mostu, koja, kao što vidimo, nije samo projektantski, građevinski ili graditeljski pothvat. I nema samo političku težinu u teritorijalnom povezivanju Hrvatske, kao što nije niti samo olakšanje putovanja brojnim putnicima na jug i s njega.

Pelješki most je i duhovni pothvat na simboličkoj i stvarnoj razini. Stoga se ove priče o krunici, anđelima i biskupovu blagoslovu mogu stopiti u jednu i ostaviti naraštajima kao dio cjelovite priče o ovome velebnom i značajnom projektu. Kao snažno svjedočanstvo da duhovnost itekako utječe na vidljivi svijet oko nas. Što Pelješki most u svoj svojoj ljepoti tako lijepo odražava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?