Unatoč svemu

Kralj Jošija je plakao pred Gospodinom

10.05.2023.
u 12:13

Prorok Izaija govori kralju Ezekiji (716. - 687.) kako će sve blago što ima u riznicama biti opljačkano i odneseno u Babilon. Nakon Ezekije kralj je postao njegov sin Manaše (687. - 642.). Naslijedio je Manašea njegov sin Amon, koji bijaše kralj od 642. do 640. Za Amona piše: “On je činio što je zlo u očima Gospodinovim, kao što je činio njegov otac Manaše” (2 Kr 21, 20). Amona je naslijedio njegov osmogodišnji sin Jošija 640. pr. Kr.

Jošija je bio drugačiji od oca Amona i djeda Manašea. Vladao je kao njegov pradjed Ezekija. Potrudio se obnoviti Hram. Rekao je tajniku Šafaniju da vjeruje poslovođama koji budu vodili obnovu Hrama jer su pošteni ljudi. Veliki svećenik Hilkija našao je Knjigu zakona u Hramu 622. pr. Krista. Knjigu zakona predao je tajniku Šafaniju. Šafani je izvijestio kralja o novcu koji je predao poslovođama za obnovu, ali i o Knjizi zakona koju je donio. Kralj Jošija, kad je vidio o kojoj je knjizi riječ, razderao je svoje haljine. Odmah je poslao pet svojih najbližih suradnika da pitaju Gospodina: “Idite i upitajte Gospodina o meni, i o narodu, i o svoj Judeji zbog ove knjige što je nađena jer je velika Gospodinova jarost što se izlila na nas zato što naši očevi nisu slušali riječi ove knjige, nisu vršili što nam je u njoj napisano” (2 Kr 22,13).

Kraljevo izaslanstvo otišlo je proročici Huldi. U SZ bilo je još proročica: Mirjam (Izl 15,20) i Debora (Suci 4,4). Proročica Hulda im reče što će prenijeti kralju Jošiji: “Ovako govori veliki Gospodin: Evo, dovest ću nesreću na ovaj grad i na njegove stanovnike, izvršit ću sve što kaže knjiga koju je pročitao judejski kralj. Jer su me ostavili i prinose žrtve tuđim bogovima da bi me ljutili svim djelima ruku svojih, planut će jarost moja na to mjesto i neće se ugasiti” (2 Kr 22, 16-17). Zatim je nastavila poruku za kralja: “Ovako veli Gospodin, Bog Izraelov: Riječi si čuo. Ali kako ti je omekšalo srce i jer si se ponizio pred Gospodinom čuvši što sam objavio tome gradu i njegovim stanovnicima, koje će pogoditi pustošenje i prokletstvo, i jer si razderao haljine svoje i plakao preda mnom, zato sam te uslišio” (2 Kr 22, 18-19).

Kralj Jošija skupio je narod u Hram. Pročitana je Knjiga saveza i obnovili su savez. Obnovu je proširio i na Sjeverno kraljevstvo. Uveo je ponovno svetkovanje Pashe. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?