Kako uopće komunicirati sa zajapurenim “prvacima” primitivizma i nepristojnosti?!

Frano Vukoja
05.10.2020. u 20:13

U posljednje vrijeme kao da je krenula sveopća utrka u tome tko će koga više na političkoj sceni dezavuirati, podcijeniti, uvrijediti, nazvati pogrdnim imenom, karikirati, ismijavati, izrugivati... Ne štedi se uporaba imenica, glagola i pridjeva koje se u diplomatskoj komunikaciji prvi put čuju. Pri tom se koriste društvene mreže koje vrve neukusnim karikaturama, fotomontažama i sličnim sadržajima. Uljuđeni svijet zapanjen je razinom debate američkih predsjedničkih kandidata. Kao da je politički rječnik s brdovitog Balkana preletio preko Atlantskog oceana! No, kao da ipak nije potpuno zaglušio zapadnu diplomatsku uljuđenost pa je Biden zaželio Trumpu što brži oporavak od koronavirusa. Sve nas podsjeti na razgovor ugodni između dvije udane dame. Jedna reče:

- Ja svoga muža vrijeđam, psujem mu mater, pljujem u lice, a on ništa, mrtav-hladan!

- Blago tebi kad si se udala za nogometnog suca – primijeti druga.

Kako razuman, pristojan i uljudan politički dužnosnik može razgovarati s “prvacima” nepristojnosti i primitivizma kad s njima zbog političkih okolnosti ipak mora razgovarati? Znamo da je ignoriranje majka svih osveta, ali ignoriranje će još više razjariti stalno i uporno razjarene i zajapurene. Znamo i onu da se uljuđena osoba nikada ne smije spustiti na razinu primitivne osobe jer će je na toj razini dotući iskustvom. Valja biti sabran, možda je dobro biti posebno uljudan prema takvima jer ih to zbunjuje i začepi pogana usta.

Nije dobro za BiH kad se Bakir Izetbegović nepodnošljivo lako poigrava riječju manjina, što bh. Hrvatima zvuči gore od riječi secesija RS-a Bošnjacima. Pa onda za Večernjak kaže da nije Hrvate nazvao manjinom. Čim se sjedne s bošnjačkim dužnosnicima, valja ih podsjetiti da su presudom Ustavnog suda BiH po apelaciji Alije Izetbegovića konstitutivni narodi u BiH dobili tretman “natkrovljujućeg dijela” Ustava BiH, a uloga Doma naroda vrlo je važna. Presuda Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić” treba učvrstiti jednakopravnost konstitutivnih naroda te jamčiti izbor legitimnih predstavnika u vlasti. Više je nego zanimljivo to što bošnjačka strana zamjera srpskoj strani u RS-u odnos prema Bošnjacima, a sama to isto radi Hrvatima u Federaciji. Pa se sve više politika “građanskog” Sarajeva uspoređuje s politikom beogradske čaršije prije agresije i raspada Jugoslavije. Christian Schwartz-Schilling, bivši visoki predstavnik u BiH, koji se nije ni malo proslavio u poboljšanju položaja bh. Hrvata, dapače, u svom autorskom tekstu za Deutsche Welle kazao je kako su potrebne promjene Daytonskog sporazuma, inače BiH prijeti raspad.

Odbor ministara Vijeća Europe upozorio je kako valja provesti odluke sudova vezane za BiH, među kojima i odluke Ustava BiH u predmetu “Ljubić”, koje bi osigurale legitimno predstavljanje, kako bi se prestalo s praksom preglasavanja bh. Hrvata. Puno toga vezanoga za BiH i za njezin put u Europu podsjeti nas na priču u kojoj je Mujo tražio da ga sultan oslobodi smrtne kazne ako nauči govoriti – devu! Naime, Mujo je zbog počinjenog djela od sultana bio osuđen na smrtnu kaznu, a Mujo predloži da ga sultan ostavi živa godinu dana i da će za to vrijeme naučiti devu govoriti te da nakon toga bude pušten na slobodu. Sultan je bio jako znatiželjan, živo ga je zanimalo kako to Mujo misli devu naučiti govoriti te prihvati njegov prijedlog. Kad su ga robijaši pitali kako to on za godinu dana misli devu naučiti govoriti, Mujo im objasni:

- A za godinu dana crknut će ili deva ili sultan!

Sasvim je jasno da do stvaranja održive BiH ne može doći bez pomoći EU-a i SAD-a. Hrvatska kao članica EU-a i NATO-a u svemu tomu ima svoju važnu ulogu. O važnosti RH u ovom dijelu svijeta govori i posjet američkog državnog tajnika Pompea Hrvatskoj. Do promjena će doći, nadamo se da to neće biti samo kozmetičke promjene. Sve nas podsjeti na riječi srednjovječnog Ere s ovoga svijeta:

- I u moje vrijeme cure su se šminkale, ali ove danas se GLETUJU! •

Ključne riječi

Komentara 1

FE
fenix50
05:39 07.10.2020.

Ako ti prijatelj kaze da si previse popio, neces mu vjerovati , ali ako ti drugi prijatelj kazae isto... ............Lezi, i "valjaj se",,,, ili dobro razmisli kako ces razmisljati ako si vec pijan. Trebas se otrijezniti. Sve je relativno. Dobar clanak..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?