19.10.2022. u 13:20

Braća nisu prepoznala Josipa u Egiptu. Prije povratka Josip je naredio da se njihov novac kojim su platili žito stavi u vreće na vrh žita. Brata Šimuna zadržao je u Egiptu dok mu ne dovedu Benjamina. Kad su vidjeli kako im je novac vraćen, ostali su zbunjeni. Vratili su se ocu Josipu i ispričali što im se sve dogodilo u egipatskoj zemlji. I Jakov je ostao zbunjen. Nije htio dopustiti da drugi put s njima Benjamin ide po žito. Braća uporno ponavljaju kako Josipa više nema, a otac je smatrao da je mrtav. Ruben preuzima odgovornost i zaklinje se ocu da će vratiti Benjamina živa iz Egipta. Velika glad ih je pritiskala. Trebalo je ponovno poći po žito u Egipat. Jakov nije popuštao. Bojao se da će i Benjamin stradati ako pođe s njima. I Juda preuzima odgovornost. Jamči ocu - vratit će živa Benjamina. Nakon dugog nagovaranja Izrael je morao birati između smrti svih od gladi i rizika izgubiti Benjamina. Odlučio je pustiti Benjamina. Blagoslovio je njih, njihov put i pripremio darove za čovjeka koji će im prodati žito.

Kad je Josip ugledao među braćom Benjamina, naredio je da se pripremi velika gozba. Uveli si ih u Josipove dvorove i doveli im Šimuna. Josipova posluga ih je lijepo primila i počastila prije ručka. Oni su se pripremili predati Izraelove darove Josipu. Prije ručka, oko podne, došao je Josip među njih. Raspitivao se o ocu. Kad Josip primijeti Benjamina, upita ih: "Je li ovo vaš najmlađi brat o kojem ste mi govorili?" te nastavi: "Bog ti bio milostiv, sine moj!" (Post 43,29). Josip nije više mogao izdržati. Uzbudio se zbog Benjamina. Suze samo što mu nisu potekle pred braćom. Žurno je izišao iz te prostorije. Zatim: "Uđe u jednu sobu i tu se isplaka!" (Post 43, 30). Nakon što se pribrao i smirio, opra lice. Vratio se braći i započeli su objedovati. Braći nije bilo jasno što se s njima događa. Za vrijeme objeda samo su se zagledavali. Pogledom su tražili jedan od drugoga odgovor što se to s njima zbiva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?