Još šest dana do megdana! “Snage za obranu Bosne” nastoje osvojiti metropolu Hercegovine!

glasovanje
14.12.2020. u 11:50

Joe Biden u siječnju preuzima vlast u Bijeloj kući pa se bošnjački lobisti utrkuju u tome tko će ga više uvjeriti u to kako je za BiH jedino rješenje “građanska” država s dominacijom bošnjačkog naroda. Pa je tako profesor Daniel Serwer servirao termin “narodni pokret”! Bošnjačkim lobistima servilni Serwer reče kako nitko izvan BiH ne može reformirati njezin Ustav ta da je potreban taj “narodni pokret”. Nije naglasio o pokretu kojeg naroda se radi – u BiH žive tri konstitutivna naroda koja su, po Ustavu BiH, jednakopravna. Onda dodaje kako SAD i EU trebaju zaštititi taj “narodni pokret” od represije. Madeline Albright rekla je kako SAD mora zajedno s EU dizajnirati svoju politiku prema Balkanu. Likovanju bh. unitarista nije bilo kraja, “zaboravivši” kako je na tom razgovoru spominjan i federalizam. A upravo HDZ BiH i HNS zagovaraju federalizam kao rješenje za BiH. Kao i Biskupska konferencija BiH! Milorad Dodik upozorio je na to kako bi svako nasilno mijenjanje Daytonskog sporazuma vodilo sukobima.

Danas će se na dan službenog potpisivanja Daytonskog sporazuma u Parizu 1995. održati konferencija u organizaciji bošnjačke aktivistice Majde Ruge, djelatnice Europskog vijeća za vanjske poslove, supruge nekadašnjeg predstojnika Ureda Christiana Schwarz-Schillinga, zagovornika “građanske” BiH, a bliska je s radikalnim Reufom Bajrovićem. Možemo zamisliti kakve će zaključke iznjedriti današnja konferencija i kakva će likovanja izazvati kod bošnjačkih unitarista, onih koji se ponašaju kao politički Beograd prije 30-ak godina. Tada su pitali jednog katoličkog svećenika:

- Jesu li vas tukli u Jugoslaviji?

- Po zakonu ne, a po leđima da – objasnio im je. A ubijeno ih je oko 600, od čega 66 hercegovačkih fratara!

Bošnjački unitaristi umislili su si kako će snažno utjecati na Bidenovu administraciju i tijela EU-a. Kao da Biden ne zna kako stvari stoje s balkanskim buretom baruta i bosanskim loncem. A i Rusija se nekog vraga pita, možda posredno i Kina. I valja imati na umu i to da su Daytonski mirovni sporazum parafirali dr. Tuđman uime Hrvata, Alija Izetbegović uime Bošnjaka i Slobodan Milošević uime Srba. Aneks IV. Daytonskog mirovnog sporazuma je Ustav BiH, koji je nasilno mijenjan mali milijun puta, uglavnom na štetu bh. Hrvata. Čudi nas kako se servilni Serwer i Majda Ruge ne rugaju Valoncima (koji čine 30 posto stanovništva u Belgiji) i uvjere ih u to da bi za njih najbolje bilo da im Flamanci (koji čine 60 posto stanovništva Belgije) biraju političke predstavnike. U Belgiji, sjedištu EU-a i NATO-a, i Nijemci su konstitutivni iako ih nema više nego Hrvata u Širokom Brijegu i Ljubuškom.

Još je šest dana do megdana! Izbori u Mostaru puno toga reći će o FBiH i BiH, pa i Daytonu. “Snage za obranu Bosne” nastojat će osvojiti metropolu Hercegovine – s manje birača osvojiti više mandata. Nastojat će “iskemijati” 18 ruku kako bi u trećem krugu (u prva dva kruga potrebne su dvije trećine od 35 vijećnika) u glavnom gradu Hercegovine izabrali gradonačelnika Bošnjaka. Prije deset godina Ustavni sud BiH poništio je izborna pravila za Mostar, koja su diskriminirala vrijednost glasa Mostaraca. Paddy Asdown 2004. uspostavio je pravila po kojima je većinsko bošnjačko područje Jugoistok s šest tisuća glasača biralo tri vijećnika koliko i većinsko hrvatsko područje Jugozapad s oko 25.000 birača! Irma Baralija iz Naše stranke dobila je presudu pred Sudom za ljudska prava pa su vodeći hrvatski i bošnjački političari Čović i Izetbegović postigli dogovor o izmjenama izbornih pravila za Mostar. Tom prilikom potpisan je i sporazum o tome kako će se hrvatska i bošnjačka strana suglasiti o izmjenama Izbornog zakona BiH. Sastanak Čovića i Izetbegovića s Ericom Nelsonom i Johannom Sattlerom, veleposlanicima SAD-a i EU-a, o temi izmjena Izbornog zakona rasrdio je telale “građanske” BiH, a na metafore Zorana Milanovića o toj “građanskoj” BiH uzvratili su politikantskim “hiperbolama”. Puno toga na bh. političkoj sceni podsjeća na Mujinu žalopojku:

- “Fasovao” sam koronu od ljubavnice, a u karanteni sam sa ženom! •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije