22.02.2023. u 16:25

Samuel je postavio i pomazao Šaula za prvog izraelskog kralja 1030. pr. Kr. Sjedište njegova kraljevstva bilo je u Gibeji. Odnos Filistejaca i Izraelaca bio je uvijek konfliktan. Često su ratovali. Neke bitke pod vodstvom kralja Šaula dobili su Izraelci. Pobijedili su Amalečane (Usp. 1, Sam 15) i Filistejce (Usp. 1, Sam 17). Filistejci su se pripremili za novu bitku kod Gilboe 1010. pr. Kr. Šaul je osjetio da mu prijeti poraz. Čak je, iako je zabranio vračanje u svome kraljevstvu, zatražio ženu koja zaziva duhove. Ona je zazvala Samuelov duh. Ponovno je dobio potvrdu riječi kako će izgubiti bitku jer nije poslušao riječi Gospodinove. Čak mu je rečeno da će sljedeći dan smrtno stradati i on i njegovi sinovi.

Filistejci su dobili tu bitku. Pobili su mnoštvo Izraelaca na gori Gilboi. Među mnoštvom stradalih Šaulovih vojnika bila su mu i trojica sinova: Jonatan, Abinadab i Malk-Šuu. Strijelci su ranili Šaula. Kad je uvidio da je smrtno ranjen, zatražio je od vojnika koji mu je bio osiguranje da ga pogubi: "Izvuci svoj mač i probodi me da ne dođu ti neobrezanici i ne narugaju mi se." (1 Sam 31,4). Vojnik nije mogao to izvršiti. Zato se Šaul sam baci na svoj mač i preminu. Filistejci su osvojili mnoge izraelske gradove. Izvijestili su sve svoje sunarodnjake kako su pogubili kralja Šaula i njegovu vojsku. Šaulovo oružje su stavili u Aštartin hram, a njegovo tijelo postavili na zid da ga i mrtva ponize. Neki hrabri Izraelci noću su uzeli tijelo kralja Šaula i njegovih sinova te ih pokopali u Jabešu Gileadskom.

Davidu je došao mladi vojnik javiti što se dogodilo na gori Gilboi. Donio je Davidu Šaulov kraljevski znak i narukvicu. Kad je David čuo riječi tog mladića i vidio znakove, "zgrabi svoje haljine i razdrije ih, a tako i svi ljudi koji su bili s njim. I naricali su, plakali i postili do večeri za Šaulom i za njegovim sinom Jonatanom, i za Gospodinovim narodom, i za domom Izraelovim što izginuše od mača." (2 Sam 1, 11-12).

Poslije je David prinio Šaulove, Jonatanove i kosti pogubljenih ratnika te ih pokopao u grob svoga oca Kiša u Seli (Usp. 2, Sam 21).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije