Kolumna

“Građansko“ Sarajevo nastoji da Platforma i Alijansa postanu stalna praksa

Frano Vukoja
19.11.2018.
u 09:41

Što se one “obične” klime tiče, sredinom studenog konačno je došla i studen, a kad je politička klima u pitanju, vruća politička jesen došla je do točke ključanja. Ne samo u BiH i oko nje, već i puno šire. Na ceremoniji obilježavanja 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata u Parizu govorilo se o posljedicama Velikog rata, manje o uzrocima, a nimalo o tome da je prvi pucanj ispaljen u Sarajevu. A čini se da Zapad još nije dobro naučio sarajevsku lekciju. Jer nije glup onaj koji greške pravi, već onaj koji ih ponavlja.

U Parizu se pokazalo da na Zapadu ipak ima nešto novo, a to su šumovi u komunikaciji između EU-a s jedne strane te SAD-a i Velike Britanije nakon Brexita s druge strane. Tako francuski predsjednik Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel smatraju da EU treba svoju vojsku kao odgovor Donaldu Trumpu koji ostalim članicama NATO-a voli reći: “Platite ako mislite da ćemo vas braniti!” Bilo je i soljenja pameti neslanim izjavama, ali pametni i odvažni drže se one: “Ako dopustite drugima da vam pune glavu, znači da je glava – prazna!” Politička prepucavanja na relaciji Bruxelles – Washington osluškuju Putin, Erdogan, Kina, Iran pa i drugi. A posebno na brdovitom Balkanu pa jedni bacaju pogled izvan Europe. Što dodatno pregrijava bosanski lonac u kojem vrije li vrije. Valja nakon izbora u BiH sastaviti održivu vlast, ali to će ići teško jer “građansko” Sarajevo inzistira na popisu stanovništva iz 1991. godine, kako bi se na federalnoj razini ponovno uspostavila vlast slična onoj iz doba Alijanse i Platforme. Zdrava logika nalaže to da se vlast treba uspostaviti na temelju posljednjeg popisa, što je stav i Venecijanske komisije, a ne po bizantinskoj logici po kojoj je krivi dojam važniji od pravih i pravnih činjenica. Hoće li jednak broj zastupnika u Domu naroda FBiH imati Posavska županija s 36.000 koliko i Bosansko-podrinjska sa samo 24 Hrvata, pitanje je ne samo SAD-a, već i nekih drugih! Pokušava se od Doma naroda FBiH napraviti Dom županija, kako bi “građansko” Sarajevo dobilo svojih šest Hrvata u tom domu, i tako izbacilo bh. Hrvate iz federalne vlasti. Pa bi onda Željko Komšić i Dom naroda FBiH išli onako “u paketu”. “Građansko” Sarajevo ne čuje riječi kardinala Puljića koji je kazao da onaj koji pravi vlast bez Hrvata radi protiv BiH i mira ovdje te nas truje nepravdom! No, “građansko” Sarajevo nastoji da Platforma i Alijansa postanu stalna praksa! No, i o Bruxellesu će se raspravljati o tome tko i zašto nastoji rušiti nadkrovljujuće načelo Daytonskog sporazuma i Ustava BiH te sprječava provedbu Ustavnoga suda BiH o legitimnom predstavljanju. Puno toga u BiH podsjeti na riječi jednog ciničnog umnika: “Nikad nema vremena da se nešto napravi kako valja, ali uvijek ima vremena da se to učini ponovno!” Valjda će jednom doći taj čas da se s BiH učini nešto kako valja. HNS na čelu s HDZ-om BiH predlaže puno toga što bi BiH donijelo dobro za sva tri naroda i sve građane BiH, ali “građansko”, zapravo unitarističko i hegemonističko, Sarajevo uvjerava Europu i svijet da bi najbolje bilo majorizirati Hrvate kad je to kod Srba za sada nemoguće jer imaju svoj entitet. Sve podsjeti na posjet predstavnika Roma kod Josipa Broza. Čovjek se žalio na položaj Roma u državi bratstva i jedinstva te ravnopravnih radnih ljudi i građana, a Tito ga počne hrabriti:

- Morate vjerovati u bolje sutra, nadati se boljem u našoj ravnopravnoj zajednici. Evo, recimo, ja svaku večer legnem s verom, a budim se s nadom!

- A ‘ko spava s Jovankom? – upita ga predstavnik Roma.

Vremena za čekanje konačnog održivog ustroja BiH više nema. Na društvenim mrežama među medijskim djelatnicima sklonih humoru pojavio se vic o nezgodnoj zgodi s bračnim parom i policijom. Policajac je nazvao šefa policije:

- Jedna žena je lovačkom puškom pucala u muža jer je ugazio nogom u pod kuhinje koji je ona bila oprala. Srećom, izvan je životne opasnosti.

- A jeste li je priveli? – upita šef policije.

- Nismo još, čekamo da se pod osuši – objasni mu policajac.•

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Jero
Jero
15:21 20.11.2018.

Ko je ovaj parmak,koji piše budalaštine.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?