11.09.2014. u 09:24

Od rođenja čovjek ima pravo izbora. Mnogo toga mu pružaju informacije koje mu daje okolina u kojoj živi

U posljednjoj kolumni smo otvorili temu monstruma i ljudskog uma. Nije monstrum onaj koji ubija ili pojede čovjeka. Ima ih mnogo drukčijih. Ono što čine monstrumi sa svojim žrtvama je toliko različito i strašno da čak najbolji redatelji filmova nisu u stanju premašiti njihove mašte i moć stvaranja strave i užasa. Ljudski mozak i čovječji um je izuzetni moćni stroj koji je u stanju uništiti sve što mu se nađe na putu. Isti taj moćni stroj je sposoban kreirati sve što je lijepo i korisno, ali druga strana medalje je da je sposoban pretvoriti u apokalipsu čiji put je samo totalno uništenje. Prema tome, ovisno o različitim putevima djelovanja ljudskog uma ,imamo normalne ljude i abnormalne umove odnosno monstrume. Što je to monstrum? U rječniku piše da je monstrum okrutan čovjek, neman, grdoba ili nakaza. Kako lijepo nedužno stvorenje kao što je beba kasnije postane monstrum?

Koji su to trenuci u životima koji određuju takav pravac? Od rođenja mu je dana sloboizbora. Pravac kojim će okrenuti i koristiti svoju prirodnu moć određuje kakav će pojedinac biti u društvu. Normalan ili potpuno abnormalan, tj. monstrum. Nakon rođenja je beba, odnosno dijete, izložena raznim vanjskim utjecajima. Prazan dječji mozak se puni raznovrsnim informacijama. Pokretač takvog mozga je njegova emocija. Ovisno o okolnosti, emocije mogu postati toliko jake da postaju destruktivne i opasne. Negdje u svijetu se vjerojatno svaki dan događaju monstruozne radnje. U zemljama bivše Jugoslavije je pisano o raznim monstrumima koji ni po čemu ne zaostaju za svojim kolegama u drugim zemljama. Ovdje ću se prisjetiti nekih od tih monstruma koji su bili predmet pisanja u svim dnevnim listovima zbog svojih gnusnih zlodjela.

“Šefka Hodžić: ubojica trudnice”. Šefka je postala monstrum zbog načina i razloga ubojstva svoje prijateljice Alije Hasanović. Šefka je u zasjedi 7. studenoga 1969. nedaleko od Jusica na potoku Kamenjača pištoljem ubila Aliju Hasanović koja je tada bila trudna, otvorila joj trbuh i izvadila bebu. Alijino tijelo je sakrila u njivi. Beba je ubrzo umrla, a ona je prijavila i rođenje i smrt svoje bebe. Policija je, ipak, otkrila da je Šefka ubila Aliju pa je osuđena na smrt strijeljanjem, ali u presudi izrečenoj 25. svibnja 1970. je nakon ponovno otvorenog procesa osuđena za 20 godina zatvora. “Metod Trobec: silovatelj, davitelj”. Rođen 1948., a tipičan je psiholog koji je silovao i ubio najmanje pet žena u roku od nekoliko mjeseci. On je birao usamljene žene s kojima se upoznao u kafićima te ih dovodio u svoju kuću u Goreniji vasi blizu Skofje loke gdje ih je silovao i udavio, nakon toga ih isjekao u komade i zapalio u pekarskoj peći. Ovaj zloglasni serijski ubojica je slučajno otkriven zahvaljujući jednom njemačkom turistu koji ga je pokušao opljačkati, a on je zapamtio broj tablica njegovog automobila. Policija je otkrila ostatke pet žena prilikom pretresa njegove kuće. “Aziz Keljmendi”. On je bio vojnik JNA, a poznat je po tome što je 3. rujna 1987. naoružan atomskom puškom ubio četvoricu regruta JNA i ranio pet. Događaj je poznat kao “paraćinski masakr”. Ubojstvo se dogodilo u vojarni “Branko Kosmanović”. Nakon toga, po službenoj verziji, izvršio je samoubojstvo. Vinko Pintarić je Zagorac rođen 1941., a prvo ubojstvo je počinio u svojoj 32. godini, 1973. u travnju. Tada je u alkoholiziranom stanju i ljubomoran puškom usmrtio svog susjeda jer je sumnjao da je ljubavnik njegove žene Katice. Pobjegao je nakon toga, ali kasnije se predao policiji. Sud je odredio psihijatrijsko ispitivanje u Vrapču odakle je ponovno pobjegao i došao kući kako bi ubio svoju suprugu Katicu pa se opet dao u bijeg. Ponovno se predao i konačno je osuđen na smrt. No, kazna je preinačena na 20 godina zatvora. Nakon 8 godina ponovno je pobjegao, krio se 8 godina kod svoje ljubavnice Barbare Sipek u Donjoj Stubici. Barbara se jednom požalila na svog susjeda pa ga je Pintarić zbog toga ubio metkom u glavu. U istom mjesecu je Pintarić zbog paranoje ubio Rudolfa Belinu jer je sumnjao da ga je izdao policiji. Zadnje ubojstvo je izvršio u kolovozu 1990. kada je Božo Habeka pitao Pintarića što traži, a on ga je iz pištolja ubio. Bilo ih je još puno!

Ključne riječi
BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?