31.08.2021. u 12:20

Prizivajući Dayton 2 na sastanku s turskim predsjednikom Tayyipom Recepom Erdoğanom, Milorad Dodik uspio je ponovno uzburkati političke vode u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama. Po njegovoj zamisli upravo bi predsjednici Hrvatske i Srbije Zoran Milanović i Aleksandar Vučić trebali s Erdoğanom činiti „međunarodnu“ trojku koja bi posredovala u dogovoru političkih predstavnika Bošnjaka, Srba i Hrvata o budućem ustroju BiH.

Dodik je takav prijedlog opravdao svojim nepovjerenjem u sadašnje dominantne međunarodne aktere u BiH, a to su prije svih SAD i EU, za koje voli reći da modeliraju BiH na štetu Srba. Iako su reakcije u Sarajevu na Dodikov prijedlog prilično negativne, indikativna je Erdoğanova izjava da je spreman prihvatiti posredničku ulogu ako to tri naroda u Bosni i Hercegovini od njega zatraže. Vučić se ne oglašava, ali malo je vjerojatno da bi Dodik uopće i iznio ovaj prijedlog a da se prethodno nije konzultirao s predsjednikom Srbije. Iz toga se može zaključiti da ni Vučiću ideja o Daytonu 2 uz regionalne čelnike nije strana.

Predsjednik Zoran Milanović reagirao je vrlo oprezno, s pravom upozorivši da je problem s Daytonskim sporazumom što se on krši i što ga se u praksi mnogi ne pridržavaju. Naivno je vjerovati da bi tri regionalne zemlje uz posvađane bosanskohercegovačke lidere i u sadašnjoj konstelaciji međunarodnih odnosa postigle ikakav, a pogotovo ne bolji sporazum od onog iz Daytona. Ovaj postojeći prihvaćen je nakon mukotrpnih pregovora i uz aktivni angažman svih svjetskih sila. I tada je bilo jasno da je Dayton nesavršen, ali više od onoga što je potpisano nije se moglo. Kako bi sad Milanović, Vučić i Erdoğan postigli da nacionalni lideri u BiH usvoje potpuno novi državni ustav kada se oni godinama ne mogu dogovoriti ni oko mnogo manje kompliciranih stvari.

Daytonska Bosna i Hercegovina američki je projekt i, ako itko izvan ove zemlje može pomoći da se on „popravi“, onda to je SAD.

Uostalom, Amerikanci su se i sami u Afganistanu uvjerili kako je pogubno svoje projekte ostavljati nedovršene. •

Ključne riječi

Komentara 1

KE
keckin37
12:37 01.09.2021.

1. Ne vjerujem da je Dodik morao ici na savjetovanje kod Vucica. Sigurno da oni suradjuju, ali Dodik je dokazao da samostalno vodi politiku, sto se za naseg Covica nemoze reci. 2. Daxtonski sporazum se moze ukinuti, samo ako se sve tri strane sloze.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?