21.10.2021. u 11:04

Brojač novozaraženih otkucava 3162 dok ova kolumna putuje u tiskaru. Zvuči kao déjà vu? Groundhog Day? Je li ovo 2020. ili 2021.? Bogme, sigurno nije 2020. jer smo lani na današnji dan pri početku drugog vala imali svega – 890 novozaraženih. No, već pet dana nakon toga preskočili smo dvije tisuće i iznad te granice ostali sljedeća dva mjeseca tijekom kojih je umrlo još tri tisuće ljudi.

Danas s cjepivom što u miški što “v žepu”, već iznad tri tisuće novozaraženih u četvrtom valu. Šokantno? “Neočekivano”? Čudno? Samo onima koji su još nakon Božića 2020. tvrdili da je p(L)andemija gotova te da nikakvog velikog novog vala ne može i neće biti! A onda su uslijedila još dva vala u kojima je umrlo više ljudi nego u prva dva.

Naravno, neki se u komentarima i dalje grohotom smiju. U pravu su utoliko da mjesta panici nema, odavna smo naučili da broj novozaraženih ne bi trebao biti jedini faktor na temelju kojeg ćemo odlučivati hoćemo li oglašavati nacionalnu uzbunu ili ne. No, razloga za zabrinutost itekako imamo. Jer tih 3162 novozaraženih je čak 30 posto od oko deset tisuća testiranih, što znači da je stvarna brojka daleko, daleko veća.

Dakako, taj skok neminovno će se odraziti na broj hospitaliziranih i umrlih, tako da je sad posve realistično očekivati da ćemo uskoro dotaknuti i brojku od 30 umrlih u jednom danu. Naravno, tvrditi da vide budućnost dalje od dva-tri vikenda mogu samo opasni i neodgovorni šarlatani. Kockari tuđim životima. Eto, tako je lani Gordan Lauc gotovo na današnji dan (dobro, plus još samo 12 dana) tvrdio da smo već prošli vrhunac. A zatim nam se dogodio najgori prosinac ikada u RH, s najviše umrlih još od Drugog svjetskog rata.

Što je pak onom koji ističe korelaciju između pojačanog cijepljenja i “neočekivanog viška smrtnosti” u lipnju i srpnju? Lauc je tom posljednjom izjavom izazvao sablazan u liječničkoj udruzi, koja već n-ti put od Plenkovića traži da mu javno da nogu u tur. Jer, ako podaci nešto dokazuju, to je čvrsta korelacija između broja umrlih od korone po mjesecima te vrhunaca ukupnog “viška smrti” od svih uzroka. Dakako, korelacija nije isto što i uzročno-posljedična veza, ali kontekst je jasan: kome to može biti “neočekivan” višak smrti u lipnju i srpnju, ako znamo da je neposredno prije toga na vrhuncu trećeg vala zabilježen najgori svibanj “ikada” u modernoj povijesti RH? Ima li još ikoga zdrave pameti komu je nakon takvog svibnja bio “neočekivan” višak smrti u lipnju i srpnju i tko bi to stavio u kontekst masovnog cijepljenja?

Žalosno je da takva osoba, koja vodi aktivnu kampanju protiv masovnog cijepljenja i dalje sjedi u znanstvenom savjetu vlade. Premijer Plenković ga, naravno, u ovakvim okolnostima nema namjeru poslušati, na moje traženje pred kamerama se od njega javno ogradio, ali nogu mu ne daje prvenstveno zato da mu ne bi tako još pridao na značaju. No, u trenucima dok se javno obračunava s neistomišljenicima u oporbi, to mu svakako smanjuje kredibilitet ionako uzdrman nedosljednim odlukama stožera. Jer, sasvim opravdano možemo pitati: Gospodine premijeru, kako to da Mira Bulja, kad kao gradonačelnik donosi kontroverzne odluke pozivajući se baš na “znanstveni” autoritet Gordana Lauca, nazivate šarlatanom, dok samog Lauca istovremeno nazivate tek “prpošnim”? Odgovor je jasan: da je Lauc oporbeni političar, a Most ostao u vladajućoj koaliciji, vjerojatno bi tad Lauc bio šarlatan, a Bulj bi bio samo prpošan.

Lauca i laika na stranu, ostaje pitanje zašto pandemija unatoč cjepivu ne jenjava? Zašto umiru i cijepljeni? Cjepivo nije čarobni štapić, a Hrvatska je na jedva 45 posto cijepljenih u ukupnoj populaciji, prosjek EU je na 68 posto. Po broju doza na 100 stanovnika, Hrvatska je na samom dnu, ispod su samo Rumunjska i Bugarska. Hrvatska je na 86 doza, Danska iznad 150. To vam sve govori o mentalnom stanju nacije. Da bismo s mjerama napravili što i Danci, prvo se doista moramo početi ponašati kao Danci.

To vam zapravo znači da Hrvatskom u ovom trenutku bezbrižno šeće cijela jedna Slovenija i kusur necijepljenih te da još uvijek nema nikakvog razloga očekivati da se pandemija zaustavi sama od sebe. U Izraelu na teritoriju veličine Slovenije još uvijek šeću gotovo dvije Slovenije necijepljenih! Virus jednostavno ne “crkava” sam od sebe, unatoč prognozama dr. Lauca i Mr. Bakića.

Čak i u najprocjepljenijim zemljama i dalje su milijuni i milijuni necijepljenih, a naglo ukidanje svih mjera rađa lažnu sigurnost i jednima i drugima, u kojoj koronavirus i dalje prosperira, svakog dana povećavajući mogućnost rađanja sojeva otpor(nij)ih na cjepivo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?