03.02.2014. u 10:22

Na relaciji Sarajevo – Bruxelles nema mjesta za bosanskog “ćiru“ jer zagađuje okolinu

Kalandora ora, zime je pola. Kaže Blaž da to je laž, zima je straž!

Dakle, ima još vremena za pravu zimu, ali za nastavak zahladnjenja odnosa u političkom ozračju Bosne i Hercegovine više vremena nema. Na proljeće valja raspisati nove izbore jer drugog izbora nema.

A valja se dogovoriti o novim izbornim pravilima jer dosadašnja pravila u pravilu su pravila neravnopravnost naroda i građana te pravila nepopravljive grješke i nerješive probleme.

Povijest se ponavlja na razne načine, samo ponavljačima iz povijesti ponavlja se na isti način.

Posebno na svjetskim vjetrometinama gdje se razni vjetrovi sudaraju, gdje se geostrateške silnice sijeku, gdje vladaju suprotni principi pa jedni jednog te istog Principa slave kao heroja, a drugi ga smatraju ubojicom.

Sarajevski atentat bio je povod početka Prvog svjetskog rata, a 100. obljetnica tih događanja jak su povod okupljanja svjetskih lidera u Sarajevu. Da se na povijest na najbolji način podsjeti kako se ne bi na najlošiji način ponovila.

Svi se kunu kako im je stalo do Bosne i Hercegovine. I Ameri, i Rusija i Turska, Hrvatska i Srbija, a Europska unija također, naglašavaju kako im je BiH jako prirasla srcu. Svi na nju gledaju kao na djevojku koju svi hvale, a nitko je ne ženi. Velika ljubav velikih političkih moćnika spram BiH podsjeća na nezgodnu ljubavnu zgodu.

- Voliš li me? – upita zaljubljena djevojka.

- Naravno, draga – odgovara mladić.

- A kad ćemo se onda ženiti? – radoznala je djevojka.

- Nemoj odmah mijenjati temu – usprotivi se momak.

Lijepa naša u Europskoj je uniji, Srbija je započela pregovore, Crna Gora sve je bliže Bruxellesa, a BiH se sve više udaljava od Europe. Puno toga na relaciji Bruxelles – BiH podsjeća na Mujinu konstataciju:

- Moja Fato, kad te ne vidim pored sebe, nisu mi sve ovce na broju!

Nekada se su se pjevali stihovi: Da smo se ranije sreli, bilo bi drukčije sve! No, vremena se mijenjaju pa su ti romantični stihovi doživjeli realističnu inverziju i glase: Da smo se drukčije sreli, bilo bi ranije sve!

I vrapcima na bh. granama kristalno je jasno da sarajevske centralističke sile guraju BiH u političku centrifugu. U prijedlogu rezolucije o BiH, o kojem će glasovati Europski parlament, naglašava se da je važno slijediti načela federalizma i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kako bi se osigurao put BiH u EU.

Time se jasno kritiziraju bh. centralističke političke snage koje se opiru jednakopravnosti konstitutivnih naroda. Na sastanku sa Štefanom Fueleom, povjerenikom za proširenje EU-a, u Bruxellesu precizirano je to da nijedan narod neće drugome birati političke predstavnike.

No, centralističke snage, unatoč dogovoru, i dalje bi Federaciji oduzimale načela federalizma. Centralisti i unitaristi uvjeravaju svijet da je svako omogućavanje bosanskohercegovačkim Hrvatima da sami biraju trećeg člana Predsjedništva zapravo stvaranje – trećeg entiteta! Sad Bruxelles mora uvjeriti njih da je svako rješenje koje ne omogućuje Hrvatima biranje svoga člana Predsjedništva rušenje većeg entiteta i jačanje manjeg. Ustavne reforme trebaju transformirati BiH u učinkovitu državu u kojoj će na praktičan način narodi biti jednakopravni, nacionalne manjine i svi građani imati odgovarajuća prava. Razmatrat će se i logično spajanje nekih županija, što bi trebalo biti na tragu federalizma i jednakopravnosti konstitutivnih naroda.

Što s onima koji nude mrvice, a očekuju hrpe. Kao Mujo koji u utičnicu gura jednu marku da dobije 220. Misle da je bolje drmati u izoliranoj BiH nego biti „samo“ dio vlasti u europskoj državi? Njima se u Europu baš i ne žuri, ali mogli bi ih požuriti iz Bruxellesa i Washingtona. Načekat će se Srbija do ulaska u EU, a BiH nije još ni u čekaonici Europske unije. Na relaciji Sarajevo - Bruxelles nema mjesta za bosanskog “ćiru“ jer zagađuje okolinu.

Odnos BiH i stare dame Europe koja se nastoji pomladiti dijetama, silikonima i kozmetikom podsjeća na konstataciji mladića koji očekuje kavicu sa zgodnom curom:

- Rekla je da će sa mnom izići na kavu čim osuši kosu. Čini mi se da je suši dlaku po dlaku!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?