11.05.2020. u 15:29

Hrvatska se korak po korak polako počinje vraćati normalnom životu, protuepidemijske mjere popuštaju i drugdje u svijetu pa se budi optimizam kako bismo koliko-toliko mogli “zakrpati” ovu turističku sezonu. Međutim, brački slučaj, gdje je u jednom danu zabilježen velik broj zaraženih diljem otoka, a taj broj se i dalje povećava, snažno nas je prizemljio.

Nije to pljuska samo Bračanima, koji su se kao i svi mi ostali diljem Hrvatske pripremili za današnju novu fazu popuštanje mjera, već i svima ostalima koji smo s prodorom virusa na Brač dobili snažno upozorenje. Postalo je kristalno jasno kako se podmukli virus, koji nerijetko i ne izaziva vidljive simptome, još uvijek može pojaviti apsolutno bilo gdje pa i u sredinama koje su se mogle pohvaliti izvrsnom epidemiološkom situacijom, kao što je u ovom trenutku na svim našim otocima izuzev, nažalost, Brača, gdje se u jednom jedinom danu sve preokrenulo.

Brač nije imao zaraženih, izolirani su od početka pandemije, zabranili su dolazak na otok svima koji nemaju prebivalište i nadali se da će se zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji uspjeti spasiti bar dio turističke sezone. Vlasnici bračkih restorana i kafića su naveliko pripremali objekte planirajući današnje otvaranje, uređivali su se štekati, nabavljala zaštitna oprema i dezinficijensi. I onda je vijest o koroni na otoku došla kao hladan tuš.

Umjesto popuštanja mjera vraćaju se propusnice za putovanje od jednog do drugog mjesta na otoku s kojega nema ni ulaska ni izlaska i sve ostaje zatvoreno. Razumljivo je da su ljudi na Braču razočarani i zabrinuti. Za zdravlje, za egzistenciju i budućnost. Ali, iako je Brač je vraćen dva tjedna unazad, ništa ne mora propasti. Pohvataju li epidemiolozi sve konce i kontakte zaraženih te stave širenje virusa pod nadzor, situacija se može sanirati na vrijeme da se i brački turistički radnici kao i svi drugi otočani koji žive od turizma, sezoni mogu nadati jednako kao i ostala mjesta na hrvatskom Jadranu. Zato, Bračani, sretno i držite se!

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/premium/bracki-slucaj-pljuska-svima-ali-jos-ima-sanse-za-popravni-1401163 - www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije