19.10.2015. u 13:21

Ponovno se pokazalo kako nogomet na svoj način odražava stanje u društvu. Izabrana nogometna vrsta Republike Hrvatske izravno se, uz "malu pomoć" druge države EU-a, plasirala na Prvenstvo Europe 2016., a nogometna reprezentacija BiH opet je dospjela do baraža. No, bolje biti i u baražu nego natrag u garažu. Mnogi vjeruju da je nogometna izabrana vrsta BiH zrela u baražu proći Irsku i dospjeti na smotru nogometne Europe u Parizu sljedećega ljeta. Kao što je i država Bosna i Hercegovina valjda konačno spremna za podnošenje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji. Neke zemlje na brdovitom Balkanu i u nogometu i u politici i dalje šaraju kad je Europa u pitanju ili potpitanju. Prvenstvo BiH u političkom smislu je proći baraž i dospjeti u krug zemalja EU-a. Sve osim EU-a je – Uaaa! Nakon TU (Turske), AU (Austro-Ugarske), prve YU (prve Jugoslavije), U (NDH), druge YU (druge Jugoslavije), vrijeme je valjda i za - EU! No za to treba ispuniti neke preduvjete i uvjete.

Na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Luxembourgu najavljena je snažna potpora BiH na njezinom europskom putu te su postavljeni jasni uvjeti koji se moraju ispuniti. Umjesto čestih političkih monologa valja pristupiti dijalozima. No, prije iskrenih dijaloga valja valjda utvrditi ispravnu dijagnozu daytonskom bolesniku. Bolesnom nije do neke velike priče, a kad ozdravi, onda je pravi sugovornik. BiH vapi za jednakopravnošću konstitutivnih naroda, sve bez toga tuga je golema.

Najavljeno je kako će sljedeći izbori u BiH biti po novom Izbornom zakonu i Ustavu. No, već valja postaviti pitanje hoće li se opet raditi po starom, to jest rušenju zakona i Ustava. Primjerice, Daytonski sporazum doživio je više od sto izmjena na štetu najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, a kvaliteta demokracije u pravilu se mjeri po tome koliko su zadovoljni oni kojih je najmanje. Nadamo se da će se poštovati logika konsocijacije, a ne nelogičnost majorizacije, da se neće primjenjivati ona zaplotnjačka "logika" iz bivšeg sustava: Ta nećemo se držati zakona k'o pijan plota!

Puno toga do sada u BiH podsjećalo je na razgovor Muje i Hase:

- Zašto ti, Mujo, više ne igraš šah sa svojim kumom?

- A, bi li ti, Haso, igrao s nekim tko neprestano mrmlja, ljuti se, psuje, stalno vraća poteze, krade figure?

- Ne bih ni slučajno.

- Eto, neće ni on – objasni mu Mujo.

Budućnost BiH umnogome će ovisiti i o zbivanjima na relaciji Zapad – Bliski istok. Dok ptice selice u jesen lete u toplije krajeve, ove jeseni u istom pravcu poletješe i čelične ptice pa i rakete. Umjesto zajedničkih političkih projekcija o miru na Bliskom istoku lete projektili kao rezultat razjedinjenih pogleda na zajedničku opasnost. Ptice selice kreću u toplije krajeve, a iz suprotnog pravca i dalje kreću izbjeglice koji žicaju mjesto pod hladnim suncem europskog neba. No, nailaze na žicu, a pojavile su se i duge cijevi. Nadamo se da fitilji nisu previše kratki. Pa je sve više onih koji u Europi tvrde da su izbjeglice s Bliskog istoka prešle sve granice Zapada. Pogotovo zbog toga što se među izbjeglicama našao priličit postotak ekonomskih migranata, političkih emigranata, ali i onih koji znaju oko granata.

Kako stvari stoje, a stoje li, stoje, kao još ima onih koji svojski rade na tome da se čitava BiH pretvori u jednu veliku izbjeglicu, ekonomskog migranta ili političkog emigranta kojemu nitko u Europi neće htjeti dati azil. Nadamo se da odgovorni neće biti neodgovorni, da će se držati dogovora i ispunjavati preuzete obveze. Valjat će naći načina kako iz igre eliminirati one koji ne igraju otvorenih karata, koji imaju neke svoje, a zapravo tuđe, adute u rukavu. Koji se ponašaju kao Mujo koji je trebao doći doma na vrijeme, ali se zakartao s ekipom kod Hase. Fata ga je mobitelom nazivala čitav dan, slala SMS poruke, a Mujo se nije javljao. Onda se Fata najednom pojavila na vratima kod Hase i viknula na Muju:

- Koliko te puta moram nazvati da se javiš?! Ti, Mujo, nemaš srca!

- Šuti, ženo, ne otkrivaj mi karte - uzvrati Mujo.

Ključne riječi

Komentara 1

CO
cope
03:15 20.10.2015.

Vidim gosp. Vukoja u vicevima uvijek spominje Hasu,Muju,Fatu Sulju pa po tome valjda oni I treba da odluce o novom izbornom zakonu i Ustavu,dok se u tim vicevima ne pojave Ivica i Jovica odnosno kada se vrate matici (drzavi BiHi BiH u kojoj su se rodili i gdje zive)tada ce i oni moci da ucestvuju u tim promjenama.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?