28.08.2022. u 17:19

Kada bi Hrvatska uvela to što ona želi, blokadu pregovora, poklonila bi Srbiji željeno, da stane njezin put u EU, a da za to ona prividno nije kriva

Ana Brnabić (uskoro 47) neće još morati napustiti vilu u beogradskom elitnom naselju Dedinje, u kojoj je nekad stanovala Jovanka Broz. Da je drukčije, bilo bi to tužno, jer u tu vilu od 750 kvadrata uselila je tek nedavno, nakon što su završeni skupi radovi na njezinu preuređenju. Onaj koji je odlučivao o tome gdje će stanovati Brnabić, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, upravo je ove subote riješio sve njezine strahove i javnost obavijestio da joj produžava mandat. Srbijanska javnost bila je već prilično iznervirana jer Vučić je odugovlačio s izborom i gradnjom nove vlade punih pet mjeseci nakon što su završeni parlamentarni izbori. No, tako je to u Srbiji, dok je Vučić bio premijer, sve poluge vlasti bile su u njegovim rukama, a predsjednik je zalijevao fikus. Sada kada je on predsjednik države, stvari su obrnute, a on opet ima sve poluge vlasti. Netko bi rekao da i u tome malo podsjeća na ruskog Putina. A baš ne voli kad ga zovu “mali Putin”. Ne znamo je li Ana Brnabić zadovoljna jer Vučić je odmah dodao da ona neće odraditi premijerski mandat do kraja, nego će je zamijeniti i “osvježiti” vladu tijekom 2024. Takav svoj izbor Vučić objašnjava ne unutarnjom borbom raznih struja u njegovoj partiji, nego potrebom da kroz tešku krizu “na čelu vlade bude netko iskusan”. Dugo je mislio kome će dati tu funkciju, a onda se Brnabić baš iskazala u napadima na Hrvatsku. Prvo se dohvatila Gordana Jandrokovića koji je spomenuo da bi RH mogla razmisliti i o blokadi prijema Srbije u EU zbog naručenih političkih optužnica protiv hrvatskih pilota iz Oluje, a u petak se iskazala napadom na premijera Andreja Plenkovića, nakon što je rekao da se našim pilotima neće dogoditi – ništa. Zgrozila se, da kako im se neće dogoditi ništa, i to “pilotima koji su bombardovali kolonu civila u zbegu, na tlu druge države i ubili četvero dece, a EU i dalje ćuti”. I nakon toga, Brnabić je uhvatio inat pa je Plenkoviću poručila – “konačno, dajte blokirajte nam više taj evropski put, zato što tražimo... pravdu za pobijenu decu... Što pretite samo?!... Blokirajte... Hajde.”

I što sada napraviti, bi li Hrvatska trebala ispuniti njezinu želju? Onako, žena je ima, pa je l’ bi bilo pristojno, za novi, doduše krnji mandat, onako, dati joj poklon. I konačno više blokirati prijem Srbije? Koliko poznajemo Plenkovića i njegove manire, ta će želja kolegici Brnabić ostati neuslišena. Zato što ona to previše želi. Pa je kao i svaka pretjerana želja koja dolazi iz Beograda prema Hrvatskoj, a priori sumnjiva. Naši će se prvo pitati zašto to vlakovođa Vučić tako jako želi. Zato što, kada bi Hrvatska uvela blokadu pregovora, za zastoj prividno Srbija ne bi bila kriva. Nego, eto, oni bi, ali Hrvati ne daju. Hrvatska doista ima u rukama instrumente kojima može efikasno blokirati taj put Srbije. I uvijek će ih imati. No, za to ima i drugih kandidata u EU, koji ne žele u EU pripustiti kombinaciju novog Orbána i malog Putina. Ima država EU koje bi na to gledale kao na osnivanje novog, južnog ruskog “Kalinjingrada”, jer uz sve pokušaje Vučića da balansira, rusku vezu ne može sakriti. Dovoljno je tek pogledati tzv. Vučićeve portale i neke mainstream medije, u kojima su Ukrajinci nacisti, Albanci Šiptari, a Hrvati uvijek ustaše. Oni govore ono što Vučić ne smije kazati, ali misli. Dakle, dok god se Vučić ne odrekne, kako mu je to savjetovao i slovenski Borut Pahor, ideologije “srpskog sveta”, kao faktora destabilizacije susjeda za račun Rusije, Srbija neće biti dobrodošla u EU.

Brnabić, pak, do sada nije bila poznata kao velikosrpski radikal, po školovanju, habitusu i životu teško da je i bila. Ona je američki đak, nakon školovanja u SAD-u radila je godinama u Beogradu za Amerikance kao šefica USAID-a, koji ne angažira nacionaliste, a potom je opet bila šefica američke tvrtke Continental Wind, koja je u Srbiji željela izgraditi vjetroparkove. Nakon što je postala premijerka, brzo su nestale sve zapreke i vjetroelektrane su počele nicati. S obzirom na njezin liberalni pristup i brak s partnericom Milicom, zbog čega je sotoniziraju čak i neki prote SPC-a, Brnabić je prije zapadni čovjek nego ono što se sada trudi biti, radikal. Zbog djeda s Krka ionako su je već prije sotonizirali kao, sačuvaj Bože Hrvaticu, što ona i nije. Ali kako sada i sama ima dijete, sigurno jače dijeli tugu zbog pobijene srpske djece na Petrovačkoj cesti, pa čudi da isti pijetet nema i kad je u pitanju 400 ubijene hrvatske djece, a što je zločin koji su počinili građani Srbije. Čudi i što njezina vlada nije, a očito i neće, zatražiti pravnu pomoć RH. To bi bio europski put. I u samoj Srbiji postoje glasovi bivših oficira koji kažu da su tog 7. kolovoza iznad Petrovačke ceste vidjeli MIG 21, ali s petokrakom, a ne šahovnicom. Izvedimo, dakle, Anu Brnabić na europski put, a zatraži li pravnu pomoć, RH je neće blokirati, nego naprotiv, pogurati je. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?