30.11.2015. u 09:34

Na kraju studenog došla je i studen, a od sutra počinje prosinac, ali i klimatološka zima. U BiH puno toga klima se, pa tako i kad je riječ o klimi. Pogotovo onoj političkoj. A kad je u pitanju zima, najbolji je Mujin odgovor:

- Zima kod nas počinje onda kad sarma zamijeni dolmu (punjenu papriku)!

Za katoličke vjernike počelo je i vrijeme došašća, adventa. Za ateiste, agnostike pa i brojne vjernike primiče se vrijeme prosinačkih iventa, ali i inventura. Vjerujemo da će Božić udijeliti mir ljudima dobre volje te da će 1916. godina donijeti mir u svijetu, posebno na jako Bliskom istoku, ali i providnost europskom jugoistoku. Koji još uvijek nije blizak ni sam sebi.

Geopolitičar i geostrateg Davor Domazet Lošo, koji je nedavno predstavljao svoju knjigu "Admiralovi zapisi", ovo je vrijeme usporedio s vremenom uoči Prvog svjetskog rata. A mnogi se slažu s tim da je započeo treći svjetski rat. U Hrvatskoj se zlurado šale na račun političkih sukobljavanja pa kažu da u Lijepoj Našoj još nije završio ni ružni Drugi svjetski rat. U BiH nikome nije do šale na tu temu jer je daytonska tvorevina po mnogima u stanju zamrznutog konflikta. Velikim svijetom odjekuju eksplozije raznih projektila, još više odzvanjaju medijske bombe, čuju se svakorazna eha brdovitim Balkanom. O tome što će se dalje i ubuduće događati s jugoistokom Europe odlučit će puno toga. Nekada se Branko Ćopić šalio na račun djeda iz Bosne kad su mu kazali koje sve sile sudjeluju u Drugom svjetskom ratu.

- A je li Turska u ratu? – upita djed.

- Nije – odgovoriše mu.

- Nema tu rata, sinko – zaključi djed.

Svi su se grohotom smijali, ne znajući kako se povijest zna ponoviti i kao farsa, ali i, ne dao Bog, i kao tragedija. Zlatni pisac iz Bosne Srebrene, nobelovac Ivo Andrić, kazao je: "Kad bi ljudi znali koliko malo pameti upravlja svijetom, umrli bi od straha.". Krajnje je vrijeme da se svijet konačno opameti, nadamo se da se dovoljno naučio na vlastitim pogreškama.

BiH, država triju nacija, geostrateški i geopolitički na delikatnoj je razdjelnici triju civilizacija. Tu činjenicu svi razumni politički čimbenici moraju imati u vidu, sve drugo vodi u slijepu ulicu, u ćor-sokak. A nekima se u BiH i danas pjeva pjesma stara "Sokak tijesan, a ja momak bijesan!". No, bijesne momke iz tijesnih sokaka treba izvući na trg i reći im u brk što ih spada. Pa je preko Velike bare opet morao potegnuti Joe Biden, ponovno u ulozi Ujaka Sama. Na izvanrednom sastanku čelnika procesa Brdo - Brijuni u Zagrebu na poziv predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i slovenskog predsjednika Boruta Pahor odazvali su se svi predsjednici država bivše Jugoslavija te Albanije i Austrije, američki potpredsjednik Joseph Biden i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Potpisana je deklaraciju "Zajednička strateška vizija Europe koja je cjelovita, slobodna i u miru". Većina ozbiljnih analitičara slaže se s tim da je Bidenov posjet na tragu ozbiljnog rušenja ruskog miješanja i utjecaja islamskog svijeta u jugoistočnoj Europi. Kolinda Grabar-Kitarović zamolila je da se prostor jugoistočne Europe više ne zove Balkan - ne zbog zemljopisnih već bitno političkih, strateških razloga. Naglašeno je kako bez svoga jugoistočnog dijela Europa nije cijela, Hrvatskoj je dodijeljena uloga lidera, a istaknuta je nužnost uspostavljanje stvarne jednakopravnosti triju naroda u BiH.

Nekada se znalo reći: "Cili svit je kabanica, a Amerika je kukuljica!". Pogotovo kad bi se u svijetu događalo nešto - zakukuljeno i zamumuljeno. No, što s figama u džepu i jakim figurama u političkoj partiji šaha, kao što su Rusija i Turska? Za vrludanja u BiH više nema vremena, za tapkanje u mjestu više nema mjesta. Neki se u BiH i dalje ponašaju kao Mujo kad je Fata viknula:

- Ja ili taj tvoj nogomet?

- Mogu li odgovoriti za 90 minuta? – uzvrati Mujo.

Puno toga guši napredak BiH na njezinu jedinom mogućem, europskom putu. Pa se aktualizira vic:

- Kako se na japanskom kaže strastveni pušač?

- Nasuguši Kolkopuši!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?