05.04.2023. u 16:39

Kralja Davida (1010. - 970. pr. Kr.) na prijestolju je naslijedio sin Salomon (970. - 931. pr. Kr.). Salomon je izgradio Hram i ostao je poznat po svojoj mudrosti. Poslije se okrenuo čašćenju poganskih bogova. Protiv Salomona pobunio se Jeroboam, koji je bio u njegovoj službi. Jeroboama je ohrabrio prorok Ahija iz Šila. Rekao mu je kako će vladati nad deset plemena. Salomon je doznao što se sprema, pa je zato nastojao ubiti Jeroboama. On je pobjegao u Egipat.

Salomona je naslijedio njegov sin Roboam. Roboam je odredio da njegovo krunjenje bude u Šekemu. U Šekem je došao i Jeroboam. Roboam nije htio poslušati savjet starijih, nego mladih savjetnika. Nije dopustio da se narodu smanji jaram. Izraelci su se podijelili 931. pr. Kr. na dva dijela: deset plemena činilo je Izrael (Sjeverno kraljevstvo), a dva Judu (Južno kraljevstvo). Roboam je postao kralj Južnog kraljevstva sa sjedištem u Jeruzalemu. Kralj Sjevernog kraljevstva postao je Jeroboam. On je utvrdio grad Šekem i podigao dva zlatna teleta te ih postavio u Betelu i Danu da narod više ne ide na hodočašće u Jeruzalem (1 Kr 12).

Neki Božji čovjek došao je iz Judeje u Betel. Osudio je žrtvenik u Betelu. Kralj Jeroboam se usprotivio Božjem čovjeku. Htio ga je ubiti, ali osušila mu se ruka. Molio je Božjeg čovjeka da mu ruka ozdravi. Kad je ozdravio, htio je počastiti gosta iz Judeje u svojoj kući, ali Božji čovjek nije pristao jer mu je Gospodin zapovjedio: "Ne jedi kruha i ne pij vode, niti se vraćaj istim putem kojim si došao" (1 Kr 13,9).

Kad je betelski stari prorok čuo što se dogodilo, otišao je za Božjim čovjekom i prevario ga govoreći kako im je anđeo rekao da ga može povesti kući i nahraniti. Božji prorok povjerovao je i vratio se s njim. Jeo je i pio. Na povratku, nedaleko od Betela, lav je usmrtio Božjeg čovjeka. Kad je betelski stari prorok čuo što se dogodilo, otišao je i uzeo tijelo Božjeg čovjeka: "Položio je mrtvo tijelo u svoju grobnicu i jecao nad njim: 'Jao, brate moj'" (1 Kr 13,30). Betelski stari prorok rekao je svojim sinovima kako će se ispuniti sve riječi Božjeg čovjeka protiv svih svetišta u Samariji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?