19.04.2023. u 16:28

Kralj Ahab je kraljevao u Izraelu (Sjeverno kraljevstvo) od 874. do 853. pr. Krista. Sjedište je bilo u gradu Samariji koji je podigao njegov otac kralj Omri 879. g. pr. Krista. Od ženidbe s Izebelom Ahab počinje služiti i klanjati se Baalu. U Samariji je podigao hram Baalu. Bog ga je opominjao preko proroka Ilije Tišbijca. Prvo Ilija najavljuje sušu. Gospodin šalje Iliju izvan Izraela, tako da ostaju bez Božjih poruka i blagoslova. Suša je trajala tri godine. Ahab je tražio Iliju da ga ubije. Nestalo je hrane u Samariji. Gospodin šalje Iliju da se susretne s kraljem Ahabom. Susreo je njegova dvoranina Obadiju. Obadija nije pristao da ide reći Ahabu kako je vidio Iliju jer se plašio da će Ilija nestati, a u tom slučaju kralj bi ga ubio. Susreli su se kralj Ahab i prorok Ilija. Između njih je nastala rasprava o odgovornosti za propast Izraela: Ahab ili Ilija. Po Ilijinim molitvama Gospodin je dao kišu. Kraljica Izebela poručila je Iliji kako će ga pogubiti sljedeći dan zbog smrti Baalovih proroka. Ilija je s gore Karmela otišao u Beer Šebu, u Judeju. Sklonio se u pustinju. Tu je poželio umrijeti. Gospodin mu dva puta poručuje: ustani i jedi. Kad se malo okrijepio, otišao je na goru Horeb gdje je imao susret s Gospodinom. Gospodin ga vraća u zemlju s određenim zaduženjima te je na povratku susreo Elizeja. Njemu je dao svoj proročki plašt. Dok je kralj Ahab slušao Gospodinove riječi, pobjeđivao je aramskoga kralja Ben-Hada. Ali ubrzo se uzoholio i radio po svojim planovima (usp. 1 Kr 16-20).

U blizini kraljeva dvora Nabat Jizreelac imao je lijep vinograd koji je Ahab htio kupiti. Nabat nije pristao prodati ga jer mu je taj vinograd bio baština. Kraljica Izebela smislila je kako će ubiti Nabata i dokopati se vinograda. Krivo su ga optužili te su ga kamenovali. Kralj Ahab ušao je u vinograd. Gospodin poziva Iliju i šalje ga kralju Ahabu u Samariju da mu prenese poruku: "Umorio si, oteo si! Na mjestu gdje su psi lizali krv, lizat će psi i tvoju" (1 Kr 21, 19). Rekao mu je na koji će način stradati kraljica Izebela i svi njegovi. Ilijine riječi kralj je shvatio ozbiljno: "Razdrije svoje haljine i stavi kostrijet na tijelo; i postio je, u kostrijeti je spavao i naokolo išao jecajući" (1 Kr 21, 27). Gospodin mu se smilovao zbog njegova poniženja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?