Naslovnica Kolumne

20 godina Daytona Srbija "proslavila" pregovorima s EU

15. prosinca 2015. u 12:45 9 komentara 1451 prikaza
'President Slobodan Milosevic of Serbia (L), President Alija Izetbegovic of Bosnia-Herzegovina (C) and President Franjo Tudjman of Croatia sign the Dayton Agreement peace accord at the Hope Hotel insi
Foto: 'ERIC MILLER'

Jučer se navršilo 20 godina otkako je u Parizu potpisan Daytonski sporazum koji je zaustavio rat u BiH i donio nesavršeni mir. Koje li ironije, obljetnicu je ponajviše "proslavila" Srbija koja je baš jučer u Bruxellesu otvorila prva dva poglavlja za članstvo u EU. Državu zbog čije se agresije na BiH i morao zaustavljati rat sporazumom u Daytonu pokušat će europeizirati kako bi se nakon toga lakše smekšala za NATO.

Teško je objektivno sagledati stvarni značaj Daytonskog sporazuma. On se uglavnom promatra iz perspektive aktualnih događaja. A ovih dana oni su uistinu burni. Sarajevo i Banja Luka u vrlo su opasnom političko-pravnom ratu. Bošnjaci pokušavaju u miru nadomjestiti ono što su izgubili u ratu. Srbi spašavaju ratni plijen (Republiku Srpsku), a Hrvati nastoje vratiti bar ono što im je u Daytonu zajamčeno, a kasnije raznim manipulacijama oteto.

Međunarodna se zajednica također podijelila oko BiH. Amerikanci potiču ulazak BiH u Europsku uniju i NATO, Rusija će, vjerojatno, opstruirati takav put, Njemačka i Velika Britanija više guraju ekonomske, a manje ustavne reforme, dok najveći broj država članica EU ne priželjkuje BiH u svojoj obitelji. Islamske zemlje pak gledaju BiH iz svoga kuta. Prvi susjedi Hrvatska i Srbija već odavno na nju više nemaju snažnoga utjecaja. Zato su oni malo dalje, Kosovo i Makedonija, (p)ostali još jača prijetnja i za mir u BiH.

Unatoč svemu, u općem političkom kaosu BiH je posljednjih mjeseci na putu prema EU i NATO napredovala više nego za nekoliko proteklih godina i istodobno strahovito nazadovala u izgradnji povjerenja između triju naroda. Moglo bi se čak reći kako su odnosi toliko zategnuti da je dovoljna jedna iskra za nove sukobe. Kao da nije naučena lekcija iz preddaytonskog vremena pa se i danas vrlo opasno provocira političkog neistomišljenika. U trenutku kada je BiH na vanjskopolitičkom planu krenula naprijed, nepotrebnim potezima Sarajevo (Bošnjaci) provocira Banju Luku (Srbe) ukidajući im praznik i upadajući u jednu policijsku postaju u RS-u. Srpski su političari ove događaje iskoristili za jačanje svog entiteta i omalovažavanje državnih institucija. Dodatnu tenziju podigla je psihoza globalnoga rata protiv ISIL-a. BiH strepi i od vehabija koji se vraćaju s ratišta. Daytonski mir ozbiljno je ugrožen.

Gotovo istoga dana kada se slavila 20. obljetnica ovog dokumenta potpisanog u Parizu, u istom tom gradu 195 država svijeta potpisalo je jedan drugi povijesni dokument, onaj o "spasu planeta". Ako se bude provodio kao mirovni sporazum za BiH, Zemlja će se umjesto reguliranja klime još više zagrijati od stakleničkih plinova. Čekaju nas, čini se, još užareniji dani. I u zraku i na zemlji. Ako želimo "mirnu Bosnu" i ugodnu klimu, svijet bi konačno pariške događaje trebao shvatiti i provoditi puno ozbiljnije?!

 • Avatar nato čistačica
  nato čistačica:

  A što je sa Hrvatskom agresijom na BIH?

 • Car1994:

  Ne proslavljamo mi u Srbiji ništa, i molio bih cenjene novinare da ne stavljaju uvredljive navodnike. Bavite se svojom državom malo više. Svaki dan Srbi pa Srbi. Ima li Hrvata kod Vas? Pozdrav!

 • Car1994:

  Čekajte, i sami ste znali scenario svega ovoga. Raspad Juge zbog srpske hegemonije i nadmoći zbog stanovnika zamenili ste nemačkom hegemonijom i nadmoći u Evropskoj uniji. Znali ste da će i Srbi probati u EU kao i vi, i sad ... prikaži još! ćete cmizdriti zbog otvorenih pregovora? Da se razumemo, ja sam i protiv Jugoslavije, EU i komunizma, ali ušli ste u još veću jamu nego što je to Juga ikada bila, iako je bila golemo zlo. Usporavajte nam put ka EU, jer niti oni zaslužuju nas, niti mi njih. Činite nama Srbima uslugu.