podijeljena vlast

Kim Jong-un neće vladati sam, pomagat će mu utjecajni savjetnici

Jang Song-thaek
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
21.12.2011.
u 12:27

Poštovanje prema dobi i utjecaju vojnih čelnika pokazuje da mladom Kim Jong-unu nedostaje neupitan autoritet koji su posjedovali njegov otac i djed

Stvarna moć u Sjevernoj Koreji će nakon smrti Kim Jong-ila najvjerojatnije pripasti brojnim savjetnicima pomoću kojih će vladati njegov nasljednik i najmlađi sin Kim Jong-un, svojevrsni pomazanik 20-ih godina prozvan "Velikim Nasljednikom".

Upravo ti savjetnici odlučit će hoće li Sjeverna Koreja čiji narod žaluje zbog smrti voljenog diktatora započeti s vojnim akcijama protiv Južne da bi učvrstila vlast novog vođe, javlja Reuters, ili će potražiti mirovno rješenje problema.

Poštovanje prema dobi i utjecaju vojnih čelnika pokazuje da mladom Kim Jong-unu nedostaje neupitan autoritet koji su posjedovali njegov otac i djed. Najmoćniji od tih savjetnika svakako je 65-godišnji šogor Kim Jong-ila, Jang Song-thaek.

– Jang je odigrao važnu ulogu u vrijeme Kim Jong-ilove bolesti rješavajući problem nasljeđivanja, a čak je odgovoran i za održavanje odnosa Sjevera sa SAD-om i Kinom – objašnjava Yang Moo-jin sa sveučilišta Sjeverne Koreje.

– Njegovo zaduženje je formalno ostvariti Kim Jong-unovo legalno i sistematsko vodstvo tako što će na okupu držati vojsku i partiju – dodaje Moo-jin.

Jang je uživao potpunu podršku Kim Jong-ila koji ga je 2009. postavio u Nacionalno obrambeno povjerenstvo koje je kao vođa države sam vodio. To imenovanje bilo je dio hitnih poteza na koje se Kim Jong-il odlučio nakon srčanog udara 2008., koji mu je najvjerojatnije osvijestio da za razliku od svoga oca nije spreman za odstupanje s vlasti i predaju pouzdanom sinu.

Povjerenstvo predstavlja vrhunac moći Sjeverne Koreje koje je Kim Jong-il koristio za propovijedanje svoje verzije političkih znanosti nazvanih Songun odnosno "vojska na prvom mjestu". Imenovanje Janga potpredsjednikom povjerenstva uzdiglo ga je na drugu najmoćniju poziciju u državi. Također je postao skrbnik države u slučaju da Kim Jong-il ne uspije organizirati postupni prijenos vlasti na Jong-una.

Sa snažno ustrojenom vojskom čini se da ne postoji rizik državnog udara kakav je ove godine zahvatio arapske zemlje. Druga "zvijezda" na vrhuncu moći u Sjevernoj Koreji svakako je Ri Yong-ho, zapovjednik glavnog stožera i Kim Jong-ilov uzdanik po pitanjima unutarnje politike. Unatoč dobrim odnosima s Jang Song-thaekom, Ri u novoj raspodjeli vlasti predstavlja idealnu ravnotežu nasuprot Kim Jong-ilovu šogoru.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije