Zločin treba kaznu

Josipović položio vijenac srpskim žrtvama: Svaki zločin treba kaznu

Ivo Josipović
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
1/3
27.12.2012.
u 17:06

Predsjednik Josipović je položio vijenac na spomen obilježje podignuto u znak sjećanja na 42 srpska civila ubijena 1991.godine između sela Jeminovac i Šnjegavić.

U organizaciji Srpskog demokratskog foruma i županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine danas je u višesatnoj posjeti Požeško-slavonskoj županiji boravio predsjednik RH Ivo Josipović. Predsjednik Josipović je najprije položio vijenac na spomen obilježje podignuto u znak sjećanja na 42 srpska civila ubijena 1991.godine između sela Jeminovac i Šnjegavić te se potom zadržao u razgovoru s mještanima tih i okolnih sela. - Vrijeme je da se poklonimo i ovim žrtvama a svaki zločin, bez obzira sa čije strane, mora biti kažnjen - istakao je predsjednik Josipović. Na putu prema Pakracu Predsjednik se zaustavio i u Kusonjama gdje je položio vijenac ispred kapelice podignute u znak sjećanja na 21. hrvatskog branitelja koje su na tom mjestu u Domovinskom ratu ubili četnici. Razgovarao je i s predstavnicima udruge roditelja stradalih Bjelovarčana.

Sa 23 na 6 posto Srba u tom kraju

Tijekom boravka na pakračkom području Ivo Josipović se sastao i s predstavnicima srpske pravoslavne crkve a potom je sudjelovao na javnoj tribini o aktualnom položaju srpske zajednice na području Zapadne Slavonije. Prije rata, istakao je u uvodu zamjenik požeškoslavonskog župana iz redova srpske nacionalnosti Miroslav Grozdanić, na pakračko-lipičkom području je živjelo 22 500 Srba koji su činili 23 posto stanovništva a sada ih je svega 4680 ili 6 posto. Obnova kuća je uglavnom završena a najveći problemi srpskog stanovništva su ekonomske prirode - kazao je Grozdanić.

Tijekom izlaganja sudionika tribine, jasno su izdvojena dva osnovna problema koja treba riješiti kako bi suživot Srba i Hrvata bio bolji a to su: pronalaženje u ratu nestalih osoba i procesuiranje ratnih zločina. - Položio sam vijenac na jednom mjestu gdje su na okrutan način ubijeni hrvatski branitelji i na drugom gdje su stradali naši sugrađani srpske nacionalnosti. Na oba mjesta sam sreo ljude, njihove rodbinu i prijatelje, koji Hrvatsku doživljavaju kao državu u kojoj mogu zajedno živjeti i to je ono što ohrabruje – istakao je predsjednik Josipović. Podsjetio je potom i kako želi da Hrvatska bude pravedna država a to podrazumjeva povratak, procesuiranje zločina, pronalazak nestalih ali i rad za sve građane, zajedničko školovanje djece srpske i hrvatske nacionalnosti i drugo.

Hrvatska traga za još 1711 osoba

Ministar Predrag Matić je istakao kako se u Hrvatskoj još traga za 1711 osoba te da sadašnja vlada ne postavlja pitanje koje su one nacionalnosti. Gradonačelnik Pakraca Davor Huška još jednom je pozvao sve građane srpske nacionalnosti, ako mogu, da pomognu u pronalaženju 21 osobe iz logora Bučje kao i u otkrivanju minski polja.

>>'Prihvaćam da Bog postoji, ali moje iskustvo 
to nije potvrdilo'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije