Kriza vlasti

Još nema dogovora i odluke u slučaju “Radivojević”

Sud
14.09.2012.
u 09:12

Ustavni sud trebao bi uskoro donijeti odluku, a čeka se i stav Venecijanske komisije koji je zatražio Nikšić

Nema još uvijek dogovora ni odluke oko slučaja ostavke ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića. Ustavni sud Federacije BiH iz trećeg puta treba razmatrati zahtjev premijera FBiH Nermina Nikšića za ocjenu legalnosti ostavke ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića.

Neobvezna sjednica

Prema saznanjima, jučer je i održana sjednica na Ustavnom sudu Federacije BiH, no bila je neobvezna i nije bilo nikavog dogovora oko ovog slučaja. Glasovanje i izjašnjavanje sudaca, kao i konačna odluka ostavljeni su za neki novi termin. S velikom pozornošću prate se zbivanja i čekaju vijesti iz Ustavnog suda, jer bi odluka, kakva god ona bila, mogla presudno utjecati na političke procese u Federaciji BiH. Naime, politička kriza koja je prisutna u BiH u velikoj mjeri se reflektira iz Federacije BiH. Već godinu i pol dana i više legalni predstavnici Hrvata koji su na izborima dobili najveći broj glasova ne mogu biti dio vlasti. Dogovori bošnjačkih stranaka izbacili su Hrvate iz vlasti i sada kada bi trebali biti na mjestima koja im po zakonu i Ustavu pripadaju to nije moguće. Potvrđivanje legalnosti bjanko ostavke ministra Radivojevića na određeno bi vrijeme stopirala aktivnosti na rekonstrukciji vlasti u ovom entitetu. To se prvenstveno odnosi na kadrovsku promjenu u upravljačkim strukturama najznajačnijih javnih poduzeća u Federaciji.

Rekonstrukcija vlasti

Sjednica Vlade na kojoj su pokrenute aktivnosti na razrješenju uprava šest poduzeća, i to Elektrioprivrede BiH i Elektroprivrede HZ HB, HT-a Mostar, BH Telecoma, BH pošte i HP Mostar potpuno su stopirane jer je slučaj oko ostavke ministra Radivojevića završio na sudu. Zbog sadašnjeg odnosa političkih snaga u Vladi, nemoguće je izvršiti smjene određenih kadrova u telekomima, elektroprivredama i poštama u Sarajevu i Mostaru. Posljedica toga je anarhija i kaos u javnim poduzećima, gdje kadrovi koji očekuju smjenu donose problematične odluke, poglavito u vezi s zapošljavanjem i trošenjem financijskih sredstava. Ako bi Ustavni sud Federacije BiH donio takvu odluku da se osporava Radivojevićeva ostavka, rekonstrukcija vlasti mogla bi biti nastavljena i Vlada bi, čak i bez rekonstrukcije, mogla provoditi volju nove parlamentarne većine. Time bi se utvrdio i pravni standard kada je u pitanju odnos prema bjanko, odnosno kuvertiranim ostavkama u Federaciji BiH. Ovakva praksa bi u tom slučaju bila uzdrmana i teško je vjerovati da bi političke stranke u Bosni i Hercegovini ubuduće posezale za takvim potezima, što je jako važno u političkom funkcioniranju u BiH. O bjanko ostavci ministra Radivojevića čeka se i stav Venecijanske komisije koji je zatražio premijer Federacije BiH Nermin Nikšić. Inače, europska praksa uopće ne poznaje praksu bjanko ostavki i da se na taj način rješavaju sporovi u vlasti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?