USTAVNI SUD BIH

Izvanredna sjednica zbog vlasti u BiH

ustavni
29.07.2012.
u 10:13

Ustavni sud BiH za mjesec dana donosi odluku o legalnosti odluke o smjeni ministara izd SDA

Ustavni sud BiH 24. kolovoza održat će izvanrednu plenarnu sjednicu na kojoj će biti razmatrano je li odluka o smjeni dvojice ministara i jednog zamjenika ministra iz SDA štetna po vitalni nacionalni interes Bošnjaka. U priopćenju iz Ustavnog suda BiH navodi se da će na izvanrednoj sjednici biti razmatran zahtjev za ispitivanje regularnosti postupka, odnosno utvrđivanja postojanja ili nepostojanja ustavnog osnova proglašenja štetnom po vitalni interes bošnjačkog naroda potvrde Odluke predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevande o smjeni ministara sigurnosti i obrane i zamjenika ministra financija i riznice BiH. U Ustavnom sudu BiH Srni je rečeno da je zahtjev, u ime Doma naroda, službeno podnio predsjedatelj ovog doma Dragan Čović.

Početak sjednice sazvan je za 9.30 sati. Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na sjednici održanoj 19. srpnja nije glasao o odluci Vjekoslava Bevande o smjeni ministara sigurnosti i obrane Sadika Ahmetovića i Muhameda Ibrahimovića, te zamjenika ministra financija i riznice Fuada Kasumovića. Nakon što je ova odluka uvrštena kao druga točka dnevnog reda, šef Kluba Bošnjaka Halid Genjac je u ime tri izaslanika SDA proglasio ovu odluku štetnom po vitalni nacionalni interes Bošnjaka, te zatražio da se o tome glasa u skladu s članom 161, stav dva, poslovnika Doma naroda prema kojem je za glasovanje potrebna većina bošnjačkih, hrvatskih i srpskih izaslanika. Budući da nije postignuta suglasnost, da je riječ o povredi vitalnog nacionalnog interesa, formirano je povjerenstvo od tri predstavnika, po jedan iz sva tri naroda - iz reda Bošnjaka Halid Genjac, Hrvata predsjednik Kluba Hrvata Borjana Krišto i iz reda Srba predsjedatelj Kluba Staša Košarac.

S obzirom da povjerenstvo nije riješilo ovo pitanje, ono se po automatizmu šalje Ustavnom sudu BiH, koji treba donijeti konačnu odluku. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je ranije da je odluka o smjeni ministara iz SDA rezultat političkog mimoilaženja i da politika koju zastupaju smijenjeni ministri nema podršku većine u Parlamentu. Bošnjački izaslanici iz SDP-a su poručili kako se u ovom slučaju ne može raditi o povredi vitalnog nacionalnog interesa jer će Bošnjake na spomenutim dužnostima u Vijeću ministara zamijeniti drugi Bošnjaci koji nisu iz reda SDA. Ipak, predstavnici Tihićeve stranke nisu uzeli u obzir ove argumente, te su ostali uporni u nastojanju da Ustavni sud odlučuje u ovom slučaju. Inače, svima ja jasno kako je ovo samo još jedan pokušaj SDA da blokira proces rekonstrukcije vlasti na svim razinama.

Odluka o izvanrednoj sjednici Ustavnog suda BiH krajem kolovoza donekle predstavlja i ubrzanje cijelog procesa jer je prvotno bilo najavljivano kako će spomenuta sjednica biti održana tek u drugoj polovini rujna. Sada će se na čekanje presude čekati mjesec dana manje. Očekuje se da će do tada raspravljati Ustavni sud FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?