Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Izdaju nezakonite svjedodžbe i diplome učenicima u Brčkom

Ovjera: Škole nezakonitim pečatom i nezakonitim statusom ne mogu ovjeravati svjedodžbe i diplome za učenike
18. srpnja 2013. u 09:43 0 komentara 55 prikaza
Učenici

Skupina “savjesnih roditelja”, kako se nazivaju, poslala je pismo medijima u kojem su iznijeli ozbiljan problem sa statusom u kojem se nalaze osnovne i srednje škole u Distriktu Brčko. Skupina građana koja je napisala pismo upozorava na ozbiljne probleme kada je u pitanju status obrazovnih institucija.

Sporni pečati

- Uspostavom Brčko Distrikta Bosne i Hecegovine donesen je zakon o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama u ovoj lokalnoj zajednici. Tadašnji zakon, a i novi koji je donesen 2008. godine, škole je utvrdio kao javne ustanove. Sva dokumenta izdana od svih škola, osnovnih i srednjih, ovjeravaju se pečatima na kojima stoji naziv škole s obilježjem “Javna ustanova” i numerirani naziv škole, grb itd. Kako saznajemo u Vladinom odjelu za obrazovanje škole su upisane u Registar škola, ali ne i Sudu Brčko Distrikta BiH. Na osnovi ovoga je vidljivo da škole nisu pravne osobe i time nisu stekle status javnih ustanova jer takav zakon, Zakon o javnim ustanovama, kako smo upoznati u Brčkom nije donesen - stoji u pismu koje šalju zabrinuti roditelji. Posljedica ovoga je da škole izdaju nezakonito ovjerena dokumenta potvrđena nezakonitim pečatom i da su s nezakonitim statusom. Radi se o pravnom problemu koji je nemoguće zanemariti.

Zaštititi djecu


- Uz puno uvažavanje države BiH kojoj se obraćamo molimo da zaštitite interes naše djece - učenika kako bi diplome i svjedodžbe koje izdaju naše osnovne i srednje škole bile valjane i zakonite jer sutra kada Bosni i Hercegovini bude omogućen ulazak u Europsku uniju i ove diplome postanu predmet monitoringa nadležnih institucija postoji mogućnost njihovog poništavanja, što nas veoma zabrinjava. Molimo da postupite u skladu s važećim zakonima Distrikta i države BiH i zaštitite interes svojih građana jer ovakvi krupni propusti dovode nas u beznadežan položaj. Ovo je jedan od najkrupnijih i nedopustivih propusta u radu državnih tijela od uspostave bh. distrikta koji će mlade ljude koštati karijere. U nadi da ćete nas u potpunosti razumjeti, mi vam zahvaljujemo, u protivnom vrlo brzo ćemo se obratiti međunarodnoj zajednici dok je još vrijeme - zaključili su roditelji u pismu koje su poslali medijima. Inače, oblast prosvjete na prostoru cijele BiH je izrazito neuređen, a događaji iz Brčkog samo su još jedna potvrda ove teze. Očekuje se reakcija nadležnih institucija.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.