Otvoreni razgovori

Izaslanici Fuelea i bh. lideri počeli tragati za dodirnim točkama

Lider
18.10.2013.
u 08:32

Lideri iznose svoje primjedbe, dodatke, promjene..., cilj je pronaći rješenja

Izaslanici Štefana Fuelea, europskog povjerenika za proširenje, zajedno s kolegama iz Sarajeva, posebnim izaslanikom EU-a u BiH Peterom Sorensenom i savjetnicima započeli su novi krug bilateralnih razgovora sa stranačkim liderima u BiH kako bi se što prije, kako je naglašeno u razgovorima, već u idućim danima pokušao postići dogovor oko presude ‘Sejdić - Finci’ i odblokirati europski put BiH. Dvoje izaslanika Fuelea razgovarali su, kako doznajemo, već u Banjoj Luci s Miloradom Dodikom, liderom SNSD-a, a jučer su nastavili razgovore u Sarajevu s pojedinim liderima.

Sublimirani prijedlog

Briselski dogovor je bio da EU sublimira sve dosadašnje prijedloge iz čega bi se eventualno iskristaliziralo rješenje prihvatljivo za svih sedam stranaka uključenih u razgovore. Traganje za dodirnim točkama je počelo. Jučer su na sastancima pojedinačno izneseni prijedlozi o mogućim rješenjima, na tragu onoga što se do sada nalazilo na stolu tijekom razgovora. Ono što je usmeno u Bruxellesu liderima izloženo, o novom modelu koji je u biti kombinacija svih dosadašnjih, nitko se nije javno protivio, osim lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije koji je protiv tog, kao i do sada svih iznesenih prijedloga. No, sada EU traži odgovor od svih lidera. Prijedlog čija je bit da se izbor dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije temelji na distribuciji glasova po županijama, odnosno modelu 5+5 županija. Hrvatski predstavnici traže rješenje koje će jamčiti da ubuduće neće drugi Hrvatima birati člana Predsjedništva BiH. SDA je blizu ovakvog stava, a detaljnije određenje ove stranke očekuje se već danas nakon sjednice Kolegija SDA koja će se održati u Bosanskom Šamcu s predsjednikom stranke Sulejmanom Tihićem koji se oporavlja nakon operacije. Čelnik SBB-a Fahrudin Radončić, doznajemo, imao je razgovor s europskim dužnosnicima i iznio je svoje viđenje rješenja. Radončić je proteklih dana ponovno aktualizirao prijedlog neizravnog izbora članova Predsjedništva, kao prilično pouzdano jamstvo da neće doći do nacionalne majorizacije, dok Lagumdžija spominje jačanje građanskog u odnosu na nacionalno kao najbolji recept za BiH.

Birati svog člana

- Najvažnije u cijelom procesu da hrvatski narod ima pravo birati svoga člana Predsjedništva BiH, ma tko to god bio i kojoj političkoj opciji pripadao, kazao je u intervjuu za Fenu lider HDZ-a BiH Dragan Čović. Ključni princip koji zagovaraju Hrvati je da jedan narod ne može drugom birati člana Predsjedništva BiH kako je to do sada bilo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?