"ANĐEO" KRVNIKA

Iz samo sebi znanih razloga Budimir pomilovao čak 36 ubojica

zivko budimir,portal (1)
Klix
27.04.2013.
u 11:00

Predsjedniku FBiH Živku Budimiru su se i ranije na teret stavljala sumnjiva pomilovanja osuđenika

Predsjedniku FBiH Živku Budimiru se i ranije na teret stavljala sumnjiva pomilovanja osuđenika. Tu ne bi bilo ništa čudno, da se među pomilovanima ne nalazi čak 36 ubojica i drugih kriminalaca najgore vrste, Podsjetimo, od 435 zahtjeva za pomilovanje osuđenika, Budimir je uvažio 162, a u javnosti se najviše prašine diglo zbog Tuzlaka Merseda Hadžića zvanog Švicarac, jednog od najopasnijih bosanskih ‘žestokih’ momaka. Nakon bijega i uhićenja u Hrvatskoj, on je u KPZ u Zenici smješten zbog izdržavanja kazne od 2,5 godine za pokušaj ubojstva u Sarajevu pa je već za godinu pušten.

Nakon toga se struka složila kako se institut pomilovanja u BiH nastavlja zloupotrebljavati, jer, u pravu poznat kao “akt milosti”, proteklih godina “institut pomilovanja” uglavnom su iskoristili osuđenici bliski organiziranom kriminalu i političkim krugovima.

Akt milosti

Samo prošle godine pomilovao ih je 96 , među kojima i Sanju Vuleta, na 10 godina zatvora osuđenu za podmuklo ubojstvo Blaška Knezovića 2003., a od kojih većina nije imala pozitivna mišljenja pravosudnih institucija. Budimir je, naime, suprotno članu 3. zakona o pomilovanju FBiH koji zabranjuje pomilovanje ratnih zločinaca, odlučio osloboditi neizdržanog dijela kazne Mehu Ibriševića, osuđenog na 15 godina zatvora za ratne zločine i koji je iza rešetaka zeničkog zatvora trebao biti do 27. prosinca 2014.
Na kraju, Ibriševiću je kazna smanjena za skoro tri godine. Indikativan je i slučaj pomilovanja izvjesnog Mate Bulića, za kojeg u evidencijama o pomilovanju nema nikakvih podataka osim da je osuđen na 15 godina zatvora, što, prema visini kazne, otkriva da je u pitanju neko teže kazneno djelo. U njegovom slučaju, Budimir je naložio brisanje presude! Podjednako zapanjujući primjer Budimirovog načina “ukazivanja milosti” je i onaj Ratka Pantoša, osuđenika na pet godina zatvora poznatog po brojnim incidentima u zeničkom zatvoru te bijegu iz Kazneno-popravnog zavoda u Bihaću.

“Time se šalje jedna jasna, nedvosmislena poruka javnosti, građanima, a to je da riba smrdi od glave. To se demonstrira pomilovanjem zločinaca”, zaključio je Branko Todorović, izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava.

Ubojice i silovatelji

Budimir je nedvojbeno koristio manjkavosti Zakona o pomilovanjima koji mu omogućava potpunu slobodu donošenja ovako osjetljivih odluka. Puštanjem na slobodu okorjelih kriminalaca i ubojica, predsjednik FBiH je u nizu slučajeva pokazao da ne poštuje ničije mišljenje. Osim niza zločinaca, Budimir je pomilovao i neke “lakše” prijestupnike. Tako je daljnjeg izdržavanja kazne oslobođen Naser Orić, procesuirani ratni zapovjednik Srebrenice, kojemu je dvogodišnja kazna za nezakonito držanje oružja preinačena u uvjetnu kaznu. Uz ove, pomilovan je još veliki broj pljačkaša, nasilnika, silovatelja i ostalih kriminalaca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?