ŽIVOT

Internet povezao rodbinu nakon više od 60 godina

mara
VL FOTO
06.10.2011.
u 09:36

Argentinka Natalie Cataline Petrović, čiji je otac iz Tomislavgrada, uspjela je preko portala Tomislavcity pronaći svoje rođake

Zahvaljujući tomislavgradskom internetskom portalu Tomislavcity.com koji je objavio poruku gospođe Natalie Cataline Petrović iz Argentine, u kojoj traži pomoć da joj pomognu u traženju očeve rodbine, koju nikad u životu nije vidjela, javili su joj se njezini rođaci iz Tomislavgrada.

Poruka iz Argentine

“Ja tražim obitelj, podrijetlo svoje obitelji. Ja sam kći Bože Petrovića iz Argentine. Moji stričevi su: Stipe, Ivan, Tony (u Kanadi), Josa i Mara. Moj djed se zvao Vinko Petrović. Željela bih znati o njima. Zahvaljujem: Natalia Catalina Petrović”, sadržaj je poruke koju je objavio spomenuti portal. Nije prošlo dan od njene objave, a na poziv argentinske državljanke hrvatskih korijena javila su se Mara Dodig, rođena Petrović, kći Ivana Petrovića, Božina brata, i Natalina stričevna. Mara koja živi u tomislavgradskom selu Mesihovina nije krila iznenađenje pozivom iz Argentine, koji čeka desetljećima. O svom stricu Boži, ocu Natalie Cataline Petrović, davnih godina dobila je informaciju da je poslije Drugog svjetskog rata nestao na križnom putu i Bleiburgu. I upravo kad su oplakali njegovu smrt, nakon nekoliko godina obitelj je dobila informaciju da je preživio križni put i da je emigrirao u Argentinu. Božo Petrović se kasnije i javljao bratu Ivanu koji je radio u Njemačkoj.

Susret u Tomislavgradu

“Roditelji su mu u međuvremenu umrli i nisu ga vidjeli od 1943. kad je otišao u rat. Stiglo je pismo iz Argentine u kojem su nas obavijestili da je Božo umro 1983. godine. Pismo je poslala kći Natali”, prisjeća se njezina stričevna Mara. Uz obavijest o smrti oca, Natalie je prije gotovo 30 godina rodbini u Tomislavgradu napisala kako u pismo piše njezina kuma Hrvatica, “jer ja, nažalost, ne znam hrvatski”. U spomenutom pismu tada nije bila stavljena ni adresa ni broj telefona, pa se Natalie izgubio svaki kontakt. Božo je, tvrdi Mara, bio oženjen Ruskinjom, a uz kćer Natali imali su i Irinu. Natalini stričevi su Stipe, Ivan i Ante Tony (žive u Kanadi) te tetka Joza. Vlasnici portala Tomislavcity.com ističu kako su stričevi i tetka od Natalie imaju brojne potomke, te da ih se većina javila, želeći stupiti u kontakt s nećakinjom, stričevnom, rodicom Natali Catalinom. Neobična životna priča koja može biti odličan scenarij za igrani film, rezultirat će susretom raseljene rodbine po svijetu. Argentinska državljanka hrvatskih korijena Natalie Cataline Petrović za nekoliko mjeseci upoznat će i rodbinu svog oca i njegovo rodno mjesto. Raseljena rodbina od Argentine, Kanade, tako će se prvi put u životu sresti na jednom mjestu, i to zahvaljujući internetskom portalu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?