Naslovnica Kultura

Inovativna izložba o naslijeđu 
A. Warhola

Warholov umjetnički rad čine crteži, printevi, fotografije, oslikavanje svile, kiparstvo, film i glazba, a ujedno je bio i pionir digitalne umjetnosti ranih
 računala, a izložba pokazuje njegov odnos sa Baldessarijem, Koonsom, Hirstom...
08. rujna 2012. u 18:59 0 komentara 2 prikaza
warhol_nnn_obz_060912
Foto: arhiva

Kakav je utjecaj Andy Warhol imao i što je ostavio u naslijeđe novim generacijama umjetnika, može se od 18. rujna vidjeti u newyorškoj Tisch Galeriji u sklopu Metropolitan muzeja izložbom “Regarding Warhol: Sixty Artists, Fifty Years”.

To je prva velika izložba koja temeljito, kroz 45 Warholovih radova uz još stotinu djela 60 drugih umjetnika, propituje na koji je način pionir pop arta utjecao na novije generacije. Izložba kroz pet tematskih dionica – Dnevne vijesti: Od banalnosti do katastrofe, Portreti: slavni i moć, Queer studije: podizanje svijesti, Konzumistički prizori: raspodjela, otuđivanje i dosljednost, i Bez granica: biznis, suradnja i spektakl – uspoređuje Warholove slike, skulpture i filmove s djelima drugih umjetnika koji su reinterpretirali, odgovorili ili reagirali na Warholov umjetnički rad. Među njima su John Baldessari, Robert Gober, Jeff Koons, Gerhard Richter, Cindy Sherman, Ryan Trecartin, Damien Hirst, Alex Katz, Chuck Close...

Taj paralelni pregled demonstrira ne samo Warholov utjecaj nego i sugerira dijalog i utjecaj između umjetničkih djela i umjetnika kroz nekoliko generacija. Izložbu prati bogati katalog, za koji je uvodnu priču napisao ugledni kustos Mark Rosenthal, brojni intervjui s umjetnicima te bogata arhiva i ilustracije kronološke karte nazvane “Warholovim utjecajem” u posljednjih pedeset godina.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.