godišnjica smrti

I uz kontroverzije, ostat će poznat kao otac bošnjačke nacije

Godišnjica
20.10.2013.
u 10:37

Njegov politički uspon počinje 1990. godine kada je utemeljio SDA

Alija Izetbegović, prvi predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine kao demokratske višestranačke države, umro je na jučerašnji dan prije 10 godina. Njegova politička pa i životna biografija još uvijek izazivaju različite reakcije i ocjene u regiji iako mu nitko ne može osporiti da je bio prvi pravi bošnjački lider koji je svoj narod vodio u povijesno vjerojatno najtežem razdoblju. Neki povjesničari u regiji, posebno srpski, pripisuju mu značajnu odgovornost za rasplamsavanje rata, dok drugi tvrde kako je upravo Izetbegović bio spreman žrtvovati mnogo toga da bi se sačuvao mir. Hrvati su mu upravo zamjerali tu neodlučnost prilikom agresije na Hrvatsku, a potom i na hercegovačko selo Ravno, kao i dio odgovornosti za bošnjačko-hrvatski sukob. S druge strane, dio bošnjačkih intelektualaca mu zamjera što svoj narod nije bolje pripremio za rat te što je u Daytonu priznao Republiku Srpsku. Iako će o Izetbegoviću povijest tek dati svoj sud, nesporno je riječ o ocu bošnjačke nacije, političaru koji je barem u jednom dijelu svoje državničke karijere vjerovao u ideju jedinstvene i multietničke Bosne i Hercegovine. Nedavno otkriveni dokumenti CIA-e pokazuju kako su ga Amerikanci u jednom trenutku smatrali zagovornikom “muslimanske


državice” u BiH, iako njegovi suradnici odbacuju takve tvrdnje. Pozivaju se i na izjavu tvorca Daytonskog sporazuma, američkog diplomata Richarda Holbrookea koji je ocijenio da bez Izetbegovića BiH danas ne bi postojala. Izetbegovićev život unmnogome je obilježio politički motiviran sudski proces u kojem je zajedno s drugim članovima pokreta “Mladi muslimani” osuđen na 14 godina zatvora. Njegov politički uspon počinje 1990. godine kada je utemeljio bošnjački nacionalnu stranku SDA i pobijedio na prvim demokratskim izborima. Izabran je za predsjedatelja Predsjedništva Republike BiH i na toj poziciji je ostao cijeli rat, a potom i kao član novog tročlanog Predsjedništva sve do listopada 2000. godine kada se povukao iz politike. Aktualni bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kaže da je vrijeme u kojem je djelovao njegov otac bilo neusporedivo teže, ali da Alija Izetbegović danas i te kako nedostaje Bosni i Hercegovini. Nedostaju, kaže, njegov pristup i želja da se pomogne običnom čovjeku da lakše živi, da se rane zaliječe, da se pokrene ekonomija i da se ide u pravcu pomirenja. - Nema danas nijednog na političkoj sceni, od mene pa nadalje, u kojeg narod ima takvo povjerenje - priznaje Bakir Izetbegović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?