Eurobasket, 5. KOLO

Hrvatska pobijedila Češku 17 razlike i plasirala se u drugi krug!

Hrvatska košarkaška reprezentacija, Češka, Eurobasket (1)
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/5
Autori: Dražen Brajdić, Ante Buškulić
09.09.2013.
u 19:25

Hrvatski izbornik Jasmin Repeša zamolio je naše navijače da dođu u što većem broju i pomognu igračima

E, sad smo mirni - šaleći se ustanovio je Petar Skansi, koji oduševljava kao sukomentator na HTV-u, nakon što je Tomić zakucao za 68:51. Minutu prije kraja hrvatski su košarkaši poveli sa 17 koševa razlike. I onako emotivno i tjelesno potrošeni, i s bolesnim Antom Tomićem, naši su uspjeli jednu utakmicu dobiti bez drame i stresa, pregazili su Češku sa 70:53 u utakmici u kojoj je poraz i jedne i druge vodio kući.

No, dok su Česi krenuli kući, naši su igrači, predvođeni Jasminom Repešom, krenuli pred navijače, njih 1500 koji su davali poticaj cijelu utakmicu. I koje su igrači definitivno kupili s četiri pobjede za redom, nakon početnog debakla protiv Španjolske.

Vidjeli smo na tribinama bivšeg kapetana Nikšu Prkačina, Dražena Anzulovića, kopljaškog rekordera Ivana Mustapića, šibenskog biznismena Josipa Stojanovića Jollyja, roditelje Darija Šarića, obitelj Tomas...

Presudnu utakmicu za ulazak u drugi krug Hrvatska je igrala protiv reprezentacije koja ima najviše energije i najbolje trči. I koja ima jednog aktualnog (Vesely), jednog bivšeg (Welsch) i jednog budućeg (Satoransky) NBA igrača.

Bojan Bogdanović, naš najbolji strijelac, dobio je opet najtežu obrambenu zadaću. Morao je čuvati razigravača Satoranskog i to je solidno činio, no zato je patio njegov napad. U prvih 20 minuta šutirao je sedam puta i pogodio dvaput za samo pet koševa. Osim sa čvrstim češkim centrima, Ante Tomić borio se i sa svojom jakom prehladom pa je do poluvremena uknjižio osam koševa i šest skokova. Solidno ga je mijenjao Žorić, koji očito ima više energije no naš prvi centar.

Naši su NBA centra Jana Veselog sveli na 11 koševa i 11 skokova, svjesni da je loš izvođač slobodnih bacanja, naši se nisu ustručavali činiti prekršaje na njemu. A ni ostali se Česi nisu iskazali - slobodna su bacanja gađali 5-21!

Na veliki odmor otišlo se s “minus jedan” (32:33) što je, s obzirom kako su naši igrali, bilo vrlo podnošljivo. I početkom drugog dijela vidjelo se da je Bogdanović na rezervama energije pa je više tražio igru leđima košu ili prodore nego što je pokušavao sam sebi kreirati dalekometni šut.

Srećom, naši su tijekom treće četvrtine uspijevali u naumu da zaustave trku Čeha, sveli su ih pet na pet, pa su nakon koševa Simona i trice Ukića poveli sa 47:40. Da bi u posljednjoj dionici prodorima Drapera, tricama Šarića i Simona... razbili Čehe.

Nakon dva dana odmora naši u četvrtak u Ljubljani igraju s Italijom, koja je jedina prenijela 4 boda u našu skupinu drugoga kruga. Hrvatska, Španjolska, Slovenija i Finska prenijele su po dva, a Grčka ulazi u drugi krug bez boda.

>>Jan Vesely: Ceca mi je i dalje najdraža pjevačica

>>Hrvatska nakon drame svladala Sloveniju!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije