Vojna povijest

Hrvatska legija: nepoznate fotografije s Istočnog bojišta

Hrvatska legija (1)
Foto: VP
1/3
04.06.2012.
u 12:00

Fotografije prate put pukovnije od njezina osnutka do ulaska u pakao Staljingrada

Nakon objavljivanja engleskog izdanja knjige „Croatian Legion: The 369th Reinforced (Croatian) Infantry Regiment on the Eastern Front, 1941-1943“, bilo je mnogo reakcija te se čekao njezin prijevod, koji je gotov. Hrvatsko izdanje bogatije je za vrlo vrijedan dodatak. Naime, nakon objave članka o knjizi u Večernjem listu, javila se obitelj Ostojić iz Zagreba u čijoj se obiteljskoj ostavštini nalazi izvrsno sačuvan fotoalbum sa 156 fotografija koje je snimio topnički nadporučnik Veljko Ostojić koji se u pukovniji nalazio od njezina osnutka i s kojom je na Istočnom bojištu boravio sve do njezina ulaska u Staljingrad.

Nije dragovoljac

U topnički odjel 369. pojačane (hrvatske) pješačke pukovnije stupio je 10. srpnja 1941. kao poručnik u 1. bitnici, a prema vlastitomu iskazu na službu u Hrvatsku legiju nije se javio dragovoljno, već je na ovu dužnost premješten iz Savskoga topničkog odjela zapoviješću MINDOM-a. Nakon kratkotrajne obuke u Döllersheimu i preuzimanja njemačke opreme i naoružanja, topnički odjel upućen je 16. kolovoza 1941. godine na Istočno bojište. Cjelokupna je pukovnija do negdašnje rumunjsko-sovjetske granice prebačena željeznicom nakon čega je uslijedila mukotrpna hodnja do bojišnice udaljene u tom trenutku preko 700 km. Po lošim i malobrojnim cestama, koje bi se u kišnim razdobljima pretvarale u beskonačne rijeke blata, topovi i kola propadali su do osovina u žitko blato, a kako je područje Moldavije i zapadnoga dijela Ukrajine pretežito brjegovito, uspon i na najmanji brežuljak u ovakvim uvjetima predstavljao je strahovite napore za konje.

Na bojišnici

Hodnja je trajala mjesec dana i nakon jednotjednoga odmora topnički odjel raspoređen je na bojišnicu. Pukovnija je ušla u sastav 100. lake pješačke divizije, a sam topnički odjel potpao je pod zapovjedništvo njezine 83. topničke pukovnije.

Opširno je o Ostojiću i njegovim fotografijama za novi broj magazina Vojna povijest pisao mr. sc. Amir Obhođaš, inače jedan od autora knjige “Hrvatska legija”. U VP-u možete vidjeti i neke od Ostojićevih jedinstvenih fotografija.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije