INICIJATIVA

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti do kraja 2011. godine

siroki
Zoran Grizelj
20.07.2011.
u 10:29

HAZU će osnovati županije s hrvatskom većinom i Sveučilište do kraja ove godine

Zahtjev za registraciju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u BiH već je u ladicama Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije.

Osnivači županije

Upravo će ovo ministarstvo po završetku ljetnih odmora pokrenuti registraciju HAZU-a BiH, čije je utemeljenje pozdravljeno i od dva HDZ-a i Hrvatskoga narodnog sabora. Kako tvrdi inicijator ideje o utemeljenje akademije, koja je stara skoro deset godina, prof. dr. Jakov Pehar, cijeli postupak utemeljenja trebao bi biti dovršen do kraja godine. Još 2004. godine Senat Sveučilišta u Mostaru najavio je utemeljenje Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH. U tu svrhu Sveučilište je utemeljilo i posebno povjerenstvo čiji je zadatak priprema prijedloga statuta i pravilnika o radu buduće Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH. Tada je zamišljeno da se u pripremu za osnutak Akademije uključi i Hrvatsko društvo za znanost iz Sarajeva, koje djeluje pri Hrvatskom kulturnom društvu Napredak. Ideja nije realizirana, i to zbog političko-administrativnih okolnosti, ali i zbog prijepora unutar akademske zajednice. Stalni i pridruženi članovi Akademije nauka i umjetnosti BiH iz reda hrvatskoga naroda bili su protiv, kako su ga tada zvali, političkog projekta etniciziranja znanosti i akademije kao jednog od glavnih stupova svakoga društva.

Uključeno i Sveučilište

Društveno-politički antagonizmi i produbljivanje krize nelegalnim formiranjem vlasti u FBiH, samo su potencirali desetak i više godina staro pitanje o potrebi utemeljenja HAZU-a u BiH. Glavno vijeća Hrvatskoga narodnog sabora prije 20-ak dana dalo je potporu utemeljenju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u BiH. U cijeli postupak, uz županije s hrvatskom većinom, bit će uključeno i Sveučilište u Mostaru. Njezino utemeljenje svakako će biti predmet brojnih političkih, znanstvenih i medijskih polemika u budućnosti.

Ključne riječi

Komentara 1

JU
Jurica1050
22:56 21.07.2011.

Za predsjednika te Coviceve \"akademije\" najprirodnije je da bude izabran njegov bliski suradnik \"akademik\" Emil Vlajki.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?