RASPODJELA

Hrvati očekuju mjesto premijera i ministra obrazovanja u HNŽ-u

lasić
VL FOTO
12.08.2011.
u 13:04

Ostalo je dogovoriti se kako raspodijeliti resore, kao i mjesto suspredsjedatelja Skupštine HNŽ-a između SDP i HDZ

Predstavnici hrvatskog i bošnjačkog političkog bloka u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) danas će nastaviti razgovore o uspostavi vlasti, ponajprije o raspodjeli resora u budućoj Vladi. Poznato je da će HDZ-u BiH pripasti mjesto premijera HNŽ-a i pet hrvatskih ministarskih pozicija, dok će većinskim bošnjačkim strankama SDP-u i SDA pripasti po tri ministarska mjesta, rekao je nakon posljednjeg sastanka kandidat za mandatara za sastav Vlade Denis Lasić.

Dvanaest mjesta

U novoj Vladi sjedit će četvorica dužnosnika HDZ-a BiH, dok će dvojica biti iz HDZ-a 1990. U javnosti se već spekulira o određenim imenima, no stranke još praktično nisu postigle dogovore niti o budućem rasporedu u resorima.
Nakon hrvatskoga bloka koji će dobiti premijera, Stranka demokratske akcije zatražit će mjesto ministra financija gdje je i do sada bio njihov kandidat Semin Borić. Hrvatski blok HDZ BiH – HDZ 1990. će, kako se doznaje, zatražiti poziciju obrazovanja, znanosti i sporta gdje je do sada bio Esad Dželilović koji je poznat po svojim kirurškim postupcima obustave financiranja javnih medija u ovoj županiji. Iako se spekuliralo da će Ministarstvo unutarnjih poslova preuzeti Bošnjaci, ovaj će resor najvjerojatnije pripasti HDZ-u BiH. Bošnjački blok tražit će poziciju Ministarstva prometa i veza jer ovaj resor raspolaže sa značajnim resursima.

Skupština

Slična je pozicija i sa zdravstvom, radom i socijalnom skrbi gdje je do sada bio Luka Faletar. 
Istodobno, SDA će ponuditi kandidata za mjesto predsjednika županijske Skupštine. Na čelu Skupštine bit će Ramiz Jelovac, dok će pak njegovi zamjenici biti Luka Faletar iz reda hrvatskog, odnosno Zora Dujmović iz HDZ-a BiH ili Vesna Saradžić iz SDP-a BiH. Dvije stranke su o tome trebale postići dogovor do kojega ipak, kako doznajemo, nije došlo. 
Usuglašeno je da se sjednica Skupštine HNŽ-a održi između 22. i 25. kolovoza, na kojoj bi se izabralo vodstvo Skupštine.

Ključne riječi

Komentara 1

OL
oldday
18:28 12.08.2011.

O više nego tragičnoj sudbini posavskih, krajiških i kotovaroških Hrvata u hrvatskim medijima s obje strane granice vlada skoro potpuna šutnja, no zato su emisije HRT-a i VL-a puni Dragana Čovića i Bože Ljubića, te dvojice-trojice njihovih odavno istrošenih trabanata iz Hercegovine sa zagrebačkim adresama, koji vrte uvijek istu priču o navodno neizdrživoj potlačenosti Hrvata u Federaciji Bosne i Hercegovine. Nikoga ne briga što je stvarnost na terenu sasvim drugačija, što su Hrvati u tzv. RS-u, za razliku od Federacije, i fizički i gospodarski i institucionalno potpuno eliminisani. Sad je, naime, u hrvatskim medijima sa obje strane Save trend izvrtanja stvarnosti prema kojoj Hrvatima u RS-u manje-više cvjetaju ruže, dok je Federacija za njih prava tamnica u kojoj im se gaze sva ljudska i građanska prava. Nikoga očito ne zanima istina, važan je spin i obnovljeno savezništvo na relaciji Mostar – Banja Luka u rušenju institucija ove zemlje.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?