ŽIVOT U SARAJEVU

Hrvat ne može biti ni predsjednik MZ ako to ne odobre SDP i SDA

bosnjak
VL FOTO
22.05.2011.
u 19:10

Zvonimir Bošnjak, diplomirani pravnik i bivši pomoćnik načelnika za opće poslove u sarajevskoj Općini Centar, bivši košarkaš i ugledni sportski djelatnik

Mislim da sam jedini državni službenik koji je dobio otkaz zbog tri negativne ocjene. Tim riječima započeo je svoju priču, bolje reći golgotu koju je preživljavao šest godina po sudovima dokazujući nanesenu mu nepravdu, Zvonimir Bošnjak, diplomirani pravnik i bivši pomoćnik načelnika za opće poslove u sarajevskoj Općini Centar. Uz to, Zvonimir je i bivši košarkaš KK Bosna i dugogodišnji sportski djelatnik, koji se jedno vrijeme bavio i trenerskim poslom. Između ostalih, trenirao je i dr. Ognjena Šimića koji je u to vrijeme igrao za sarajevski Omladinac, a dovoljno je reći da mu je pokojni Davorin Popović kum, o čijim košarkaškim akrobacijama i danas s oduševljenjem priča.

Sanjam ga i danas

Davora i danas sanjam. Iako se bavio pjevanjem, mislim da je bio najveći talent među koševima. Sjećam se vremena kada bi bivša reprezentacija stigla u Sarajevo s visinskih priprema u grad. Tada im je Davor svojim akrobacijama u Fisu znao sakriti loptu, proturiti kroz noge i sličnim potezima pojedince sluditi. E to je tako nekad bilo, priča ovaj Sarajlija hercegovačkih korijena.

Moja majka je rodom iz Vitine, a otac iz Rame. No, moj život je vezan za Marijin dvor koji je kroz povijest bio dijelom hrvatskog kulturnog miljea u gradu. Bez bilo kakvih predrasuda, Zvonimir se vraća na početka svoje priče i otkriva da je u vrijeme otkaza bio član SDP-a, nakon čega je napustio tu stranku. Bilo je to, kako kaže, u razdoblju kada su tu stranku napustili Ivo Komšić, Miro Lazović, Nijaz Duraković... No, nakon što su oni osnovali SDU, koji je bio ništa drugo nego SDP, doživio sam potpuno razočaranje. Kada govorim o mom otkazu, to se dogodilo u vrijeme dolaska SDP-a na vlast. Unatoč činjenici da se u mom slučaju radilo o klasičnom mobingu, što je na kraju rezultiralo otkazom zbog tri negativne ocjene, šest godina sam na sudu tražio pravdu. Tada sam shvatio što znači korupcija u državi i zbog čega je BiH rangirana kao zemlja s izraženom korupcijom. Ipak, nakon šest godina, bez novca i bez nade kako otići u mirovinu, na kraju sam dobio taj proces. Međutim, ovih dana ponovno preživljavam jednu vrstu golgote, drukčije naravi, ali je ponovno riječ o nepravdi, govori Zvonimir i pokazuje zaključak Općine Centar Sarajevo iz ožujka ove godine.

Nepodoban za MZ

Naime, Općinsko vijeće je sa 17 glasova za, jednim suzdržanim i tri protiv glasovalo o prijedlogu Kluba vijećnika SDP-a BiH da se, sukladno člnaku 40. pravila Mjesne zajednice, predloži savjetima mjesnih zajednica Marijin dvor-Crni vrh i MZ Soukbunar da u roku od 30 dana razriješe dosadašnje i izaberu nove predsjednike vijeća. Ovim je prijedlog Kluba vijećnika SDP-a dobio većinu. Upravo se ova odluka ticala Zvonimira Bošnjaka koji je predsjednik Vijeća MZ-a Marijin dvor-Crni Vrh. Komisija za Statut i propise navodno je utvrdila da Pravilnik o načinu korištenja dijela prostorija mjesnih zajednica općine centar nije nikada bio na dnevnom redu tog vijeća. Nakon što je Općinsko vijeće dva puta, bez potrebne većine za davanje suglasnosti, Zvonimiru Bošnjaku dopustilo obraćanje Vijeću, u zaključku Komisije navodi se da je predsjedatelj prekršio odredbu dajući pravo obraćanja Bošnjaku na sjednici Općinskog vijeća. Na kraju zaključka navodi se, kao u najgora komunistička vremena, da o političkim istupima Zvonimira Bošnjaka Komisija za Statut i propise neće davati mišljenje, ali da je svojim istupom doveo u zabludu Općinsko vijeće i predsjedatelja. O tome Bošnjak kaže:

- Općinsko vijeće Centar predložilo je Vijeću moju smjenu, ne dajući pri tome nikakvo objašnjenje. Njih je pogodilo jer sam ironično kazao „potpisat ću izjavu da ću biti doživotni Lagumdžijin Hrvat samo da me ne smijene“. Naime, sama odluka o smjeni je protuzakonita, jer smjena se može samo izvršiti, kako se precizno navodi u Statutu, ukoliko se učestalo krši zakon Općine. Međutim, u mome slučaju nema takvih indicija. Smjena je predložena zbog neusvajanja izvješća o radu MZ-a premda ni to nije propisano niti jednim člankom. Statut daje pravo predsjedniku MZ-a da može sudjelovati u radu Općinskog vijeća. Budući da sam bio veoma kritičan prema radu općinskog načelnika, koji je iz redova SDP-a, oni na taj način žele onemogućiti moje obraćanje općinskim vijećnicima jer se pribojavaju rezultata općinskih izbora. Zašto kriti: Sarajevo je po interesnim zonama podijeljen grad, stoga ne čudi da su makinacije mnogo veće na ovoj razini vlasti od onih na višoj. Koalicija SDA i SDP-a u Sarajevu funkcionira kao da su jedna stranka. Pri tome se u praksi ponašaju kao komunisti iz bivšeg sustava. O majorizaciji ne treba ni govoriti. Obje spomenute političke stranke to već godinama na perfidan način čine u Sarajevu, ali uvijek imaju nekog od pomagača Hrvata koji je spreman za sitne novce podapeti nogu drugom Hrvatu. Pokušaj ujedinjenja Hrvata u Sarajevu, ne u neku političku opciju, već u bolju organizaciju građana, odavno je propao pokušaj. Hrvati Sarajeva su razjedinjeni različitim parcijalnim interesima i zbog toga ne mogu postići ništa u zaštiti svojih prava, a suočeni su s mnogim problemima u gradu, posebice kad je u pitanju zapošljavanje. Sad se već može reći da Hrvat ne može biti ni predsjednik MZ-a u Sarajevu ako zeleno svjetlo nije dala koalicija SDP i SDA.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?