Odžak

HKD “Napredak“ Odžak čuva tradiciju folklornih običaja

Odžak
29.10.2012.
u 10:30

Djelovanje
 u radu KUD-a Napredak već dugi niz godina radi Marica Hrnjkaš

Deset godina upornog i neumornog rada Marice Hrnjkaš, kulturnog promicatelja posavske tradicijske kulture, folklora, pjesme, plesa kroz djelovanje HKD Napredak Odžak donijelo je tom posavskom kraju niz manifestacija, stotine vrhunskih kulturnih sadržaja, tisuće gostiju. HKD

Rad s dijasporom

Napredak potpisuje najznačajnije manifestacije: „Dani sjećanja“, „Posavsko kolo“ s atraktivnom smotrom folklora među većim u BiH, jer znaju ugostiti i do 25 društava iz zemlje i inozemstva. Kroz „Posavsko sijelo“ njeguju izvornu pjesmu. Osobito su aktivni u radu s dijasporom. Bili su nedavno u Shlierenu nadomak Züricha gdje ih je ugostio KUD Posavljaka Cirih Baden i neumorni kulturni zastupnik Posavine Mišo Kopačević, dopredsjednik društva. Za Beč putuju početkom prosinca na veliko sijelo Posavljaka, a koncem siječnja putuju za Ticino jer tamo je oko 5000 iseljenih Odžačana, pa ih opet očekuje velika posavska fešta. Svim nastupima je zajedničko - najjači pljesak rezerviran je za Odžačane. Dovoljno razloga za posjet i obilazak njihove redovite probe srijedom. -Ovo je blagdan za moje oči, kaže nam Marica pri ulasku u dvoranu Centra za kulturu u Odžaku. -Eto, ova slika mene drži da nastavim i dalje jer malo gdje ćete naići na dvoranu krcatu smijehom, igrom pjesmom, plesom. Ovdje su i mladi i stari. Samo sekcija folkloraša okuplja 64 člana od 5 do 65 godina, kaže Marica. Najmlađi član je ujedno i zvijezda KUD-a, šestogodišnji Luka Studenović, a najstarija baka Ivanka Ćubela, također zvijezda koju na nastupima nitko ne vidi, ali za nastup baka smisli nove stihove. Svirači Ivo Pišković iz Vojskove i Zvonko Jurkić iz Odžaka važna su sastavnica uspješnosti nastupa.

Snimanje Lijepom našom

-Krenuli smo od nule kao i naša općina jer je povratnička sa svega četiri folklorne nošnje, a sada ih imamo 40. Uvijek dobivamo najjači pljesak upravo zbog izvornosti i ljepote naše nošnje, velikog broja mladih, atraktivnog nastupa, kažu u društvu. Na kraju nam je kazala ekskluzivnu vijest da je od Branka Uvodića iz HRT-a dobila obavijest da će u veljači biti snimanje emisije „Lijepom našom“ i to isključivo zahvaljujući HKD Napredak Odžak.

Ključne riječi

Komentara 1

Džoo
22:27 29.10.2012.

Svaka čast,samo nastavite tako,vi ste nam jedina svjetla tačka u Ožaku.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?